Povjerenstvo nije pokrenulo postupke protiv Beroša i Horvata

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupke protiv ministara Vilija Beroša koji je bio prijavljen zbog skrivanja interesne povezanosti s Petrom Pripuzom ni ministra Darka Horvata zbog neistinitog iznošenja podatka o vlasniku broda za koji je jamčila država.

Ministar zdravstva Beroš bio je prijavljen da skriva poslovni odnos s poduzetnikom Petrom Pripuzom, a povjerenstvo je pregledom sudskog registra utvrdilo da je dužnosnikova sestra zaposlena kao prokurist ili direktor u pet poduzeća povezanih s Pripuzom.

No postupak nije pokrenut jer je utvrđeno da Ministarstvo zdravstva nije poslovalo s tim tvrtkama ni sklapalo poslovne odnose u vrijeme ministarske dužnosti Beroša ni prije dok je bio pomoćnik.

Postupak nije pokrenut ni protiv Darka Horvata koji je bio prijavljen da je kao ministar gospodarstva neistinito iznio podatak o vlasništvu broda za koji je država dala jamstva čime je navodno povrijedio načela dužnosti.

U prijavi se navodilo da je Horvat prilikom primopredaje broda novom vlasniku u splitskom Brodosplitu netočno izjavio da je naručitelj nizozemska tvrtka, iako je pravi naručitelj tvrtka registrirana na Maršalskim otocima u vlasništvu Tomislava Debeljaka.

Iz odgovora Ministarstva gospodarstva vidjelo se da je naručitelj broda tvrtka Polar Expedition s Maršalskih otoka, ali je ostalo nejasno tko je vlasnik te tvrtke.

Povjerenstvo je utvrdilo da u slučaju da Pripuz i jest njezin vlasnik nije ništa sporno jer nije utvrđena interesna povezanost između Pripuza i Horvata. Uz to povjerenstvo je utvrdilo da ugovor kojim je država jamčila izgradnju broda s 36 milijuna eura nije potpisalo Ministarstvo gospodarstva, na čijem je Horvat čelu, nego Ministarstvo financija. Jamstvo u konačnici nije ni aktivirano jer je brod izgrađen na vrijeme.