HND: Đurđica Klancir novinarka godine

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) na 110. obljetnicu postojanja dodijelilo je godišnje nagrade za 2019. te novinarkom godine proglasilo Đurđicu Klancir (Net.hr), dok je nagradu za životno djelo posmrtno dobio legendarni novinar, urednik i publicist Mladen Kušec.

Za novinara godine bili su nominirani Ivan Pandžić (24sata) i Andrej Dimitrijević (Telegram.hr), a od ukupno pristiglih više od 500 glasova članova HND-a najviše je dobila Klancir, njih ukupno 194.

Kako se ističe u obrazloženju nagrade, Đurđica Klancir je 2019. objavila niz ekskluzivnih istraživačkih tekstova te političkih analiza i komentara koji su ostvarili važan trag. Istaknuto je i da je posebno istraživala zloporabe javnih sredstava na lokalnoj razini i projekata koji nikada nisu ostvareni, udruživanja političara i građevinara, kao i niz slučajeva koji su oslikavali način rada zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Naglašen je i njezin angažman i upozoravanje na nedopustive pritiske na novinare nakon što je lani u svibnju u njezinu redakciju ušla policija i legitimirala je na zahtjev odvjetnika sisačko-moslavačkog župana.

- Iznimno je važno za svakog novinara i novinarku koji se bave novinarstvom kojim propitujete najmoćnije, najjače, da se ne da manipulirati i da ne pristaje 'igrati' i objaviti ono što je netko 'pustio kroz dimnjak', nego kopate, nudite teme i zalažete se za njih, kazala je Klancir.

Dodala je i kako je u ovom trenutku na hrvatskoj medijskoj sceni sve manje medijskih izdavača, ali i urednika koji žele novinarstvo kakvim se ona bavi.

- To novinarstvo boli, zbog takvog novinarstva se gubi utjecaj, zvone telefoni, gube se oglasi, uvijek ima mnogo 'talasanja'. Pozivam medijske izdavače i urednike da se upitaju kakvo novinarstvo trebaju i žele li novinarstvo koje boli, kazala je Klancir.Nagradu "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo dobio je Goran Gerovac iz Večernjeg lista, a nagradu "Nikša Antonini" za najbolju novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Pixsella Hrvoje Jelavić. Za radijsko novinarstvo nagradu je dobila Mirjana Radulović s Radija Rojc, a za televizijsko novinarstvo Silvana Menđušić s RTL-a. Nagradu "Žarko Kaić" za najbolji snimateljski rad dobio je Zoran Marinović, suradnik Nove TV, a za internetsko novinarstvo Andrej Dimitrijević s portala Telegram.hr, koji je dobio i nagradu "Jasna Babić" za istraživačko novinarstvo.

Nagradu "Otokar Keršovani" za životno djelo posmrtno je dobio Mladen Kušec, legendarni novinar, urednik i publicist koji je preminuo u studenom ove godine, a nagradu je preuzeo njegov sin Goran Kušec.Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na svečanosti u zagrebačkom Novinarskom domu podsjetio je da je dodjela nagrada održana na 110. obljetnicu osnivanja Hrvatskog novinarskog društva te je kazao da tadašnje pozivanje na novinarstvo istinitih činjenica, baš kao i danas, mora biti postulat novinarske struke, ali i preduvjet slobodnog novinarstva.

- Principi novinarstva ostali su isti - profesionalizam, istina i etika. Bez obzira na sve slabosti HND-a i slabosti naše profesije, zapitajmo se kako bi izgledalo naše društvo bez novinarstva. Da nas nema, ovo tužno društvo još bi tužnije izgledalo. HND je središnje mjesto obrane hrvatskog novinarstva, a borba se nastavlja, poručio je Zovko.