Unatoč gospodarskoj krizi cijene stanova u Splitu rastu

Unatoč gospodarskoj krizi uzrokovanoj epidemijom, cijene stanova u Splitu i dalje rastu. Na boljim lokacijama uz more cijena četvornog metra novogradnje penje se i do 6 tisuća eura, a za takve stanove postoje sve duže liste čekanja.

Splitski Žnjan pomiče granice, cijene stanova diže u nebo. No njih određuju visoke cijene zemljišta pa različiti zahtjevi, od energetske učinkovitosti do opremanja zgrada. A i kupci su sve zahtjevniji. Šest morskih vila tako je vrlo brzo rasprodano.

- Ima naših povratnika, sportaša, pomoraca, ljudi koji imaju nadprosječna primanja. Mi se trudimo graditi na dobrim lokacijama i to ima svoju cijenu, kaže Denis Puljić, građevinar.

Tako će u susjednom Bel-etageu, koji će imati i recepciju i teretanu, četvorni metar stajati i do pet tisuća eura. 

Cijelu je ovu pandemijsku godinu u županiji stanogradnja, uz hotelijerstvo i ulaganja, primjerice u luke nautičkog turizma, držala građevinu na nogama.

- Nama je građevina 50 posto u odnosu na prošlogodišnju, ali nekakvi pomaci se pokazuju u odnosu na studeni jer se doseglo 80 posto u odnosu na prošlu godinu, kaže Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split.

U cijeloj priči najlošije su prošle mlade obitelji, koje su u potrazi za stanovima završile na splitskoj periferiji.