Obustavljen putnički zračni promet iz Velike Britanije

Zbog novog soja koronavirusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji, hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je kako će iz mjera opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Ujedinjenog Kraljevstva na 48 sati.

➡️ Novi soj koronavirusa "izvan kontrole"
➡️ WHO u kontaktu s britanskim čelnicima zbog novog soja koronavirusa
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Britanske zdravstvene vlasti objavile su da se novi soj brže širi među populacijom, a još se nastoji otkriti je li smrtonosniji. Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da je novi soj koronavirusa "izvan kontrole". Zbog njega je zatvoren London i dio Engleske, a to će potrajati dok se ne procijepi stanovništvo. 

➡️ EU suspendira sve zračne i željezničke veze s Britanijom?  

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji.  Na pojavu novog soja virusa reagirale su i druge zemlje. Belgija, Nizozemska, Njemačka i Italija među prvima su odmah suspendirale sve zračne i željezničke veze s Velikom Britanijom. Ako je vjerovati diplomatskim izvorima iz Bruxellesa, toj odluci sutra će se pridružiti i veći dio članica Unije.

➡️ Što znamo o novom soju koronavirusa u Velikoj Britaniji?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva svoje članove u Europi da "pojačaju kontrolu" zbog novog soja koronavirusa. Preporučuje svojim zemljama članicama da "povećaju kapacitete za sekvenciranje" virusa i tako saznaju više o opasnostima koje donosi novi soj. Kako navodi WHO, osim "prvih naznaka da bi novi soj mogao biti zarazniji", on bi "mogao utjecati i na djelotvornost nekih dijagnostičkih metoda", prema prvim informacijama. No nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se i o tome istražuje, poručju iz WHO-a.