Sindikat vrtića traži od ministra Fuchsa jasne preporuke za rad

Sindikat obrazovanja medija i kulture Hrvatske pozvao je ministra Radovana Fuchsa da se obratiti osnivačima i ravnateljima vrtića s jasnim preporukama za organizaciju njihova rada u skladu s mjerama i preporukama Stožera.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Rani i predškolski odgoj i obrazovanje područje su Vaše odgovornosti te Vas stoga pozivamo da se obratite osnivačima tih ustanova i njihovim ravnateljima s jasnim preporukama za organizaciju rada u skladu s mjerama i preporukama Stožera, kako bi se omogućilo sigurno korištenje njihovih usluga, ali i sačuvalo fizičko i psihičko zdravlje njihovih radnika, stoji u priopćenju Sindikata.

Među mjerama Stožera civilne zaštite i preporuka je poslodavcima i radnicima da tijekom blagdana koriste godišnji odmor kako bi se broj kontakata smanjio, a u sklopu mjera već su zatvorene srednje škole.

Preporuka, očito, ne vrijedi za dječje vrtiće zato što većina njihovih osnivača nije organizirala rad i radno vrijeme na način koji neće štetiti zdravlju djece, navodi se u priopćenju i dodaje da je zaštita zdravlja i života radnika zaposlenih u dječjim vrtićima, kao i njihovih korisnika, prioritet Sindikata od početka pandemije.

Uputili smo više apela Ministarstvu na čijem ste čelu, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Stožeru i drugima, ali nitko nije pronašao rješenja za dječje vrtiće, kaže Sindikat.

Smeta im što se, primjerice, ne objavljuju vijesti o broju oboljelih odgojitelja vrtića i drugog osoblja. Sve više ljudi nedostaje, rad se teško organizira, mjere se ne provode, radnici su iscrpljeni zbog previše prekovremenog rada, poručuju iz Sindikata.