Plenković: Krenut ćemo u kampanju informiranja o cjepivu

Uoči sjednice Predsjedništva i nacionalnog vijeća HDZ-a premijer Plenković najavio je plan cjepljenja. Vlada će ga donijeti u srijedu.

- Krenut ćemo u kampanju informiranja, senzibiliziranja javnosti, izjavio je među ostalim premijer Plenković.

➡️
U Hrvatsku će 26. prosinca biti upućeno 9750 doza Pfizerova cjepiva 
➡️
Vlada na telefonskoj sjednici o nabavci cjepiva 

Istaknuo je i da neće biti obaveznog cijepljenja. Ističe da se "cijela borba protiv Covida-19 bazira se na načelu povjerenja prema hrvatskim građanima."

- Cjepivo je jedno od najvećih dostignuća u medicini uopće. Vjerujem da će velika većina građana nakon kampanje pokloniti povjerenje struci i znanstvenicima, ali nećemo ići na obavezno cijepljenje. Nije prva doza cjepiva za marketing već za spašavanje života. U izboru života i smrti, bolji je život, naglasio je.
"Vlada je dobro odgovorila na sve izazove"

Premijer je istaknuo da je protekla godina bila izazovna, ali smatra da je Vlada dobro odgovorila na sve izazove.

- Za Vladu, HDZ, cijelu Hrvatsku i Europu ovo je bila godina koja je bila vrlo zahtjevna, teška, jedinstvena. Globalna pandemija promijenila je iz korijena naš način života, utjecala na zdravstveno stanje, gospodarstvo, financije. Kada gledamo sve skupa, mislim da smo iznalazili uvijek najbolja moguća rješenja u okolnostima koje smo imali. Pratili smo priču u Kini od početka siječnja, reagirali pravodobno, izvukli bolju turističku sezonu nego mnoge druge zemlje na Mediteranu, održali izbore u trenutku koji je bio epidemiološki i politički gledano najoportuniji, održali stabilnost. Kad gledam realno, bilo je zahtjevno, teško, politički tvrdo, ekonomski i financijski izazovno, ali činili smo ono što smo smatrali da je najbolje za Hrvatsku, rekao je Plenković.

Premijer je komentirao i je li Hrvatska prekasno uvela restriktivnije mjere.

- Cijelo vrijeme imamo mjere na snazi. Naše su mjere adekvatne i proporcionalne sukladno širenju epidemije. One su poduzimane na temelju stručnih preporuka i svega što se sastoji u toj politici balansiranja i zdravstva i gospodarstva i financija. Okviri koje smo postavili su da neće biti policijskog sata i nema ga, neće biti kompletnog zatvaranja i nema ga. Gledamo komparativno i kako se drugi bore. Nama je žao svakog izgubljenog života, ovo je opaka bolest, osobno sam je prebolio i nije jednostavna. Drago mi je da sada situacija izgleda bolje, rekao je.

Plenković: Vladino međuresorno povjerenstvo napravilo analizu

Premijer Plenković komentirao je i nabavu borbenih aviona. Kazao je da je "Vladino međuresorno povjerenstvo napravilo cijelu analizu nakon ponuda koje su došle".

- Vlada će temeljito proučiti sve aspekte i nakon nekoliko sljedećih tjedana ćemo detaljnije o tome govoriti. Predsjednik Republike je upoznat s cijelom analizom, dodao je.