Lov na udovice iz Domovinskog rata

I dok je država iz sve snage uprla da zaštiti registar hrvatskih branitelja, a s njim i sve lažne branitelje i njihove povlastice, zbog sile zakona na udaru su prava udovica iz Domovinskog rata. Žele li se ponovno udati, gube pravo na obiteljsku mirovinu.


Revni nadzor države

Kako bi zadržale svoja prava, mnoge žive u izvanbračnoj zajednici. Ali ni to više ne mogu. Prema novom obiteljskom zakonu izvanbračna zajednica izjednačena je s bračnom. I država to vrlo revno nadzire.

Zbog lova na objavitelje registra u mjerodavnome ministarstvu nemaju vremena za izjave. Tek priopćuju sljedeće: 

Ako se u izvanparničnom sudskom postupku pravomoćnim rješenjem utvrdi postojanje izvanbračne zajednice, udovica smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i umrloga hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskoga rata 1. do 4. skupine izgubit će pravo ne samo pravo na obiteljsku invalidninu već i pravo na obiteljsku mirovinu.


Hajka i kopanje po najtežim ranama

Još nema podataka je li neka od ratnih udovica završila na sudu zbog nove ljubavi i izgubila sva prava. Hoće li doista netko prvi baciti kamen? Provjeravati s kim spavaju, šeću, piju kavu? Bude li tako, smatraju, slijedi neviđena hajka i kopanje po najtežim ranama.

S druge strane - pred zakonom smo svi jednaki. Ili bismo barem trebali biti.