Karlovačka županija daruje svaku bebu vrijednim poklonom

Karlovačka županija daje najveće poticaje u Hrvatskoj za drugo i svako sljedeće rođeno dijete. Ne dijele samo novac nego i pakete i to ne bilo kakve -već pakete s domaćim proizvodima lokalnih poduzetnika.

Iako navikla spajati uglavnom dijelove kostima za kupanje, Snježana bez problema odrađuje svoj novi zadatak - bodiće za bebe.

- Nismo još nikad radili tako nešto pa nam je zanimljivo,  uživamo u tome, kaže radnica Snježana Čališ.

Izrađuju se i slinčeki, bodići bez rukava - ukupno tri proizvoda.

- To je ipak nešto što možemo s ponosom reći, to smo mi radili, kaže radnica Ankica Petrina.

A prvi u županiji isprobat će ih sestrica Mihaela i njezin, zasad mirniji brat Nikola. Oni su prve bebe koji će dobiti darove Karlovačke županije prema novom programu.

- Dobro će doći i bodiji, i krema i pelene, sve, kaže Mirjana Ljevar iz Brezove Glave.

U paketu vrijednom tisuću kuna sve je, osim pelena koje se ne proizvode u Hrvatskoj, domaće proizvodnje. Štoviše - lokalne.

- Sve  ono što poklanjamo je zaista i jedan poticaj našem gospodarstvu da se mogu plasirati na tržište, kaže Martina Furdek Hajdin, dožupanica Karlovačke županije s funkcijom obnašanja dužnosti župana.

U doba koronakrize, kada su narudžbe i karlovačkoj tvornici pale za 40-ak posto, svaki novi posao dobro dođe.

- Nadamo se da će to biti i ubuduće s domaćim poduzetnicima, što bi u državi svakako trebalo više primjenjivati i manje biti uvoza, kaže Stjepan Maršić, direktor tvrtke Pletix, Kamanje.

Županija je za početak naručila 300-tinjak paketa, a za iduću godinu planira osigurati još 700. No s obzirom na dosadašnji broj novorođenih - neće se svi podijeliti.

- Na današnji dan rođeno je 734 djece, na isti dan prošle godine  780, dakle 46 djece manje ili 2 školska razreda manje, ističe Željko Štajcer, pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Karlovac.

Karlovačka županija uz pakete dijeli i novčanu pomoć, najviše po 1000 kuna za treće i svako iduće dijete. To je trenutačno u državi najizdašnija pomoć kojom se želi potaknuti više djece u obitelji. A Mirjanu, uz blizance, kod kuće čekaju još dva sina.