Srbija: stigao prvi kontingent Pfizerova cjepiva

U Srbiju u utorak stigao prvi kontingent Pfizerova cjepiva, na dan kad ta zemlja bilježi 49 umrlih od covida-19 i nešto preko četiri tisuće zaraženih.

➡️ Slovenija: liječnici presadili pluća pacijentu oboljelom od Covida-19
➡️ Pad broja novozaraženih u Srbiji, i dalje više od 9000 Covid pacijenata u bolnicama
➡️ Srbija djelomice ublažila mjere, neizvjesno za Novu godinu i Božić

Prvi kontingent sadrži 4875 doza cjepiva Pfizer/BioNTech koje su, prema protokolima, uskladištene u nacionalnom institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak".

Prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Mirsada Đerleka, predstavnici nacionalne Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) najavili su u utorak na sjednici Koordinacijskog tima da se u siječnju očekuje još 21.000 doza Pfizerova cjepiva.

Đerlek je potvrdio da je održan i sastanak Nacionalnog koordinacijskog tima za imunizaciju, te da će operativni plan imunizacije za 2021. biti mijenjan  sukladno tempu kojim budu pristizala cjepiva.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u ponedjeljak da je Srbija dosad potpisala ugovore o nabavi tri cjepiva - Pfizerovog, čiji je prvi kontingent stigao danas, te ruskog Sputnjika V i kineskog Sinovaca.

Brnabić je također u ponedjeljak u povodu pojave novog soja koronavirusa na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva najavila da će srbijanske vlasti naknadno odlučiti o eventualnoj obustavi letova s Velikom Britanijom, ali vlada u utorak još nije priopćila je li o tome donijela odluku.

Ministarstvo zdravstva Srbije objavilo je da je u posljednja 24 sata umrlo 49 oboljelih od Covida-19, a testiranjem 16.022 uzorka potvrđeno je još 4.080 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Na bolničkom liječenju je i dalje više od 9000 pacijenata, prema današnjim podacima 9651, od koji je 313 na respiratorima.

Od početka epidemije testirano je 2,171.387 uzoraka i registrirano 307.827 slučajeva, a preminule su 2782 osobe.