Broj novinara ubijenih iz osvete udvostručio se 2020.

Broj novinara ubijenih iz osvete udvostručio se 2020. na 21, u odnosu na 10 prethodne godine, objavio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Meksiko je i dalje jedna od najopasnijih zemalja za novinare. Ondje ih je protekle godine ubijeno najmanje pet, od čega su četiri ubojstva bila odmazda, objavila je organizacija.

Odgovornima za ta ubojstva najčešće se smatra kriminalne skupine, no Odbor podsjeća na strašnu egzekuciju novinara i iranskog oporbenjaka Ruholaha Zama 12. prosinca, čije je vješanje izazvalo osude u cijelom svijetu. Bio je optužen da je aktivno sudjelovao u proturežimskim prosvjedima u zimi 2017/18. u Iranu.

Zbog pandemije i restrikcija putovanja, broj novinara ubijenih u sukobima i pucnjavama najniži je od 2000. Poginula su trojica novinara 15. prosinca, svi u Siriji i to navodno u ruskim zračnim napadima.

U opasnim misijama poginulo je šest novinara, od kojih dvoje u Iraku, čime je broj poginulih novinara ove godine porastao na ukupno najmanje 30. Još se istražuju smrti 15 novinara ove godine.

Činjenica da je broj ubojstava porastao i da je broj novinara u zatvorima ove godine rekordan jasan je dokaz da je sloboda medija izložena nezapamćenim napadima u punom jeku pandemije, u vrijeme kada su informacije nužne, rekao je izvršni direktor CPJ-a, Joel Simon, pozivajući da se taj trend zaustavi.