Johnson pozvao Britance da nakon božićnog ručka čitaju novi trgovinski sporazum

Britanski premijer Boris Johnson je u videoporuci objavljenoj kasno u četvrtak pozvao Britance da za Božić čitaju trgovinski sporazum dogovoren s Bruxellesom.

Pregovarači Londona i Bruxellesa u četvrtak su napokon postigli sporazum o trgovinskim odnosima dviju strana uoči isteka prijelaznog razdoblja na kraju godine.

Cjeloviti tekst sporazuma, na više tisuća stranica, nije odmah bio dostupan javnosti, prenosi agencija dpa.

- Usput, večeras na Badnjak imam mali dar za sve koji će tražiti nešto za čitanje u pospanim trenucima nakon božićnog ručka. Evo ga, rekao je Johnson u videoporuci na Twitteru, pa u ruke uzeo hrpu papira sporazuma.

- Ovo je gozba puna ribe, usput, dodao je Johnson o dogovoru postignutom nakon pregovora na kojima je ribarstvo bilo jedno od glavnih točki prijepora dviju strana.

- Vjerujem da će ovo u nadolazećim godinama biti temelj za sretno, uspješno i stabilno partnerstvo s našim prijateljima u EU-u, zaključio je premijer.

Njegova pobjednička poruka objavljena je u vrijeme dok mnogi Britanci neće provesti Božić sa svojim obiteljima zbog restrikcija uvedenih kako bi se suzbilo širenje novog soja koronavirusa.

- Znamo da će idućeg Božića biti ljudi koje volimo, a koji su živi točno zato što smo se žrtvovali i nismo normalno proslavili ovaj Božić, poručio je Johnson.