Pandemija usamljenosti

Živjeti u strahu od zaraze i pod posebnim mjerama nikomu nije lako. Najviše su pogođeni korisnici domova za starije koji su izolirani od bližnjih i tako još usamljeniji. Za Dnevnik HTV-a, posjetili smo Dom za starije na zagrebačkoj Lašćini.

Iako je zbog proboja virusa u samoizolaciji, 78-godišnji umirovljeni stomatolog nije klonuo duhom. Jedina veza sa svijetom su telefon, televizor i računalo.    

- Pa dnevno razgovaram sa sinom, rodbinom, s generacijskim prijateljima, a što se tiče računala u više smjerova sam aktivan jer sam urednik jedne mrežne stranice iz moje struke, a imam i kroz prozor lijepi pogled na Sljeme, rekao je Zvonimir Kaić, korisnik Doma za starije.

U snalaženju s novim tehnologijama, korisnicima pomažu vrijedni djelatnici doma, koji ih svakodnevno obilaze, nose im hranu, knjige, časopise.

- Malo da im uljepšamo dan, da ih pitamo kako su, možda neka smiješna anegdota. Kad ih pitamo kako ste, izdržite još malo, onda oni znaju nas tješiti i govoriti kako su izdržali i puno gore stvari pa će i ovo, govori Antonija Jambrošić, radna terapeutkinja.

No, to nije nimalo jednostavno, jer je za većinu umirovljenika prilično teška već i sama prilagodba na život u domu.

Ono što smo se trudili cijelo vrijeme je da naše aktivnosti ne stanu. Naše su se aktivnosti odvijale na isti način, ali samo u manjim grupama. Fizikalna terapija, radionice, gledanja filmova, društvene igre, tombola, šah, naglasila je Nataša Koražija, ravnateljica Doma za starije osobe "Park".


Ali sada je i to na čekanju. U domovima ove godine uglavnom nema druženja, ni posjeta. Ipak, mnogi se nadaju da će cjepivo sve promijeniti. Gotovo 80 posto korisnika zagrebačkih domova izjasnilo se da se želi cijepiti.