Nakon potresa u Zagrebu, ista sudbina dočekala ih u Glini

Potres jakosti 5 prema Rihteru, s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska, osjetio se jutros u 6.28 u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Slijedila su još dva jača potresa. Velika oštećenja pretrpjela je, uz Sisak i Petrinju i-  Glina. Posjetili su je ministri Tomo Medved i Darko Horvat.  

[UŽIVO] Potresi na sjeverozapadu Hrvatske
➡️ Predsjednik i premijer u Sisku i Petrinji
➡️
Gradonačelnica Siska: Nema ozlijeđenih, zasad sve pod kontrolom
➡️ Velika šteta u Petrinji, gradonačelnik apelira: Trebamo pomoć
➡️ Herak o potresu: Naknadna aktivnost trajat će još godinu dana

- Što se tiče oštećenja, ona su velika. Sve službe grada Gline počele su sanaciju i uklanjanje oštećenja opasnih za prolaznike. Što se tiče potpore - jasno poručujemo da su Vlada i svi resori uz mještane Gline, sukladno potrebama koje će iskazati Grad, izjavio je ministar Tomo Medved.

- Stradale su stare zgrade. Oštećene su fasade, a ima i napuknuća. Najviše su stradala naselja Prekopa, Kihalac, Novo Selo Glinsko gdje su gotovo na svakoj kući oštećeni krovovi. Ekipe komunalaca, vatrogasaca i pripadnika Crvenog križa su na terenu i saniraju situaciju kako ne bi došlo do daljnjih šteta i stradavanja prolaznika, izjavio je gradonačelnik Stjepan Kostanjević

Posebno je dirljiva priča obitelji Vertl. U potresu u ožujku stradao im je stan u Zagrebu. Iselili su se u Glinu, gdje su ponovno doživjeli sličnu sudbinu. I ova kuća je oštećena i trebat će sanaciju.


Dodajmo da je, vezano uz potres - lokalnim stožerima civilne zaštite koji odlučuju o izdavanju propusnica za međužupanijski promet naloženo da prioritetno rješavaju zahtjeve osoba koje imaju potrebu preseliti se iz svojih domova pogođenih potresom ili, pak, imaju nekretninu na petrinjskom i sisačkom području, pa žele provjeriti u kakvom je stanju. Sve raspoložive interventne službe izašle su na teren, potvrdio je ravnatelj civilne zaštite Damir Trut.