U tijeku pregledi Rafinerije: "Nema mjesta ugrozi"

Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec rekao je na konferenciji za medije oko 14 sati da u jutrošnjim potresima nema ljudskih žrtava te da se materijalna šteta očituje u oštećenjima pročelja kuća, krovova, dimnjaka i pukotina u unutrašnjosti gospodarskih i stambenih objekata.

➡️ Državni vrh u Sisku i Petrinji: Država će pomoći

➡️ Sisačka obitelj ostala zarobljena u stanu, vatrogasci ih spasili

➡️ Gradonačelnica Siska: Nema ozlijeđenih, zasad sve pod kontrolom

➡️ Velika šteta u Petrinji, gradonačelnik apelira: Trebamo pomoć

➡️ Herak o potresu: Naknadna aktivnost trajat će još godinu dana

- Važno je istaknuti da nije bilo ljudskih žrtava, da nije bilo ozlijeđenih u potresu te da su sve službe stavljene na raspolaganje i odradile sve zadaće koje su pred njih stavljene, rekao je Rosavec, dodajući da su oformili tim stručnih osoba kako bi se što prije obavila procjena oštećenja i mogućnost korištenja objekata.- U suradnji s nacionalnim Stožerom i pomoćnikom ministra gospodinom Trutom donesena je odluka o, uvjetno rečeno, bezuvjetnom izdavanju propusnica za sve one koji dokažu da imaju nekretninu na području Sisačko-moslavačke županije, a trebaju doći i vidjeti njezino stanje, rekao je Rosavec, dodajući da se ti ljudi mogu obratiti stožerima u sadašnjem mjestu boravka ili Stožeru SMŽ-a koji će izdati propusnicu za dolazak i izlazak iz županije. Izrazio je nadu da sugrađani neće zlorabiti ovaj događaj. Dodao je da će ovaj poseban režim vrijediti samo dva-tri dana.

Načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut rekao je da je odmah u razgovoru s glavnim ravnateljem zapovjedio kolegama na punktu da se ljudima koji na tom području imaju objekte, tijekom dana omogući dolazak u županiju.

Izrada aplikacije u tijeku

U tijeku je izrada web-aplikacije za prijavu oštećenja koja će biti dostupna kroz nekoliko sati. Oštećenja će biti sanirana uz pomoć Vlade RH, rekao je Rosavec, zahvalivši premijeru i ministrima koji su danas stigli na teren te donijeli odluke za daljnje postupanje.

- Želim poručiti našem građanstvu da nema mjesta panici, da se život može i treba nastaviti odvijati prema uobičajenom predblagdanskom ritmu i uistinu se iskreno nadam da ovakvih situacija više nećemo imati, poručio je Rosavec.

Rosavec je potvrdio informaciju da je jedna gospođa u Sisku imala potrebu napustiti objekt zbog velike opasnosti od nastavka boravka u njemu te da je zbrinuta. Misli da je riječ o nekoliko desetaka ili čak nekoliko stotina oštećenih objekata. Naveo je da su, kada je riječ o stambenim objektima, najviše stradala naselja na području sela Prašnika i Sibića na području grada Petrinje te da je osam stručnjaka već sada na terenu i obilaze sve koji su prijavili oštećenja.

- Po modelu Zagreba ti će objekti biti kategorizirani i sukladno tome započeti njihova obnova, rekao je Rosavec. Dodao je da su u tijeku pregledi Rafinerije i pogona Gavrilović, koji također ima spremišta plina.

- Prema saznanjima i informacijama kojima sada raspolažem, nema mjesta ugrozi i stanje je apsolutno pod kontrolom, poručio je.

Rosavec je rekao i da nitko još nije zatražio premještaj na sigurniju lokaciju.

Pešut je rekao kako je dao zapovijed o obilasku svih prometnica zbog eventualnog padanja veće količine žbuke, cigle ili dimnjaka. Rekao je da promet nesmetano teče.

- Građanima ćemo maksimalno pomoći u onome dijelu što naš posao jest, poručio je Pešut.

Ravnatelj OB-a Sisak Tomislav Dujmenović rekao je kako su oštećene sve zgrade u bolnici u manjem ili većem intenzitetu. Uglavnom je riječ o napuknućima zidova, otpaloj žbuci i crijepu... Puknute toplovodne cijevi i oštećenja u sterilizaciji već su sanirani. Nije bilo ozlijeđenih pacijenata ni osoblja. Neki su pacijenti prebačeni u druge sobe.

- Bolnica uredno funkcionira, poručio je Dujmenović.