U Imotskoj krajini niče vinograd vrijedan 3,5 milijuna kuna

Vinarska obitelj Grabovac iz Prološca otpočela je sa sadnjom novog vinograda na području Čanjevice. Riječ je o najvećem privatnom ulaganju u poljoprivredu na području Imotske krajine i najvećem ulaganju u vinogradarstvu na području Splitsko-dalmatinske županije u iznosu od gotovo 3,5 milijuna kuna.

➡️ Kiša odgodila berbu, berači nisu problem


Na prostoru državnoga zemljišta donedavno su bili zapušteni vinogradi. 2016. godine Grabovci su zatražili zakup terena.

- 2018. nam je odobren projekt restrukturiranja vinograda na položaju Čanjevice, 12,5 hektara vinograda i otada je krenulo s krčenjem vinograda, pripremom zemljišta i danas doživljavamo vrhunac sa sadnjom vinograda na ovom položaju. Od autohtonih sorti tu se najviše nalazi Kujundžuše, Trnka i Vranca, a od internacionalnih sorti najviše će biti zastupljeni Merlot, Chardonnay i Sauvignon bijeli, kazao je Nikola Grabovac, vinogradar i vinar.

Sadnja loze završna je faza projekta 'Restrukturiranje vinograda na položaju Čanjevice' u sklopu mjere Restrukturiranje i konverzija vinograda iz nacionalne pomoći sektoru vina, poznatije kao 'Vinska omotnica'.

- Sadnja 10 hektara je prilično dobra kvadratura, a naravno u cijeloj Dalmaciji je teško naći da je netko zasadio ove vinograde, kazao je Mate Lasić, načelnik općine Proložac.

- Za pohvaliti je nacionalne politike koje su išle u smjeru revitalizacije Dalmatinske zagore i support prema vinskoj omotnici, nekih 192 milijuna kuna je plasirano zahvaljujući ispravnim politikama Vlade Republike Hrvatske i ljudi na terenu koji su prihvatili takvu agendu djelovanja i omogućili da se ponovno oplemeni ovo područje, kazao je Ante  Šošić, splitsko-dalmatinski dožupan.

U privatnom posjetu, tijekom sadnje novih vinograda, bio je i potpredsjednik Hrvatskoga Sabora, Miroslav Škoro, dugogodišnji prijatelj obitelji Grabovac.