Počelo cijepljenje u najistočnijoj hrvatskoj županiji

395 doza cjepiva stiglo je još jučer u najistočniju županiju - vukovarsko-srijemsku. Danas su se cijepili zdravstveni djelatnici i štićenici domova za stare i nemoćne osobe, koji su ovaj dan s nestrpljenjem iščekivali.

➡️ Koronavirus - najnoviji podaci
➡️ Cijepio se ravnatelj dubrovačke bolnice: "Želim poručiti da je cjepivo bezopasno

Cjepivo su s velikim nestrpljenjem dočekali štićenici vukovarskoga doma za starije. Cijepit će se gotovo svi. 

- Čak je došla i do dječice ta korona. Onda smo rekli - Bože, pomozi ovim znanstvenicima koji nikako da se slože s čim da nas cijepe, čim prije. I ja sam danas presretna da sam doživjela taj dan i da sam se cijepila, poručila je Ružica Čeruvija, štićenica Doma za stare i nemoćne osobe Vukovar.

- Zašto ste se vi odlučili cijepiti? Pa kratko i jasno - zato što bih želio da ostanem barem zdrav onako kako sam sada, da se ne razbolim i da živim, da ne umrem, rekao je Ivan Blašković, štićenik Doma za stare i nemoćne osobe Vukovar.

U strogoj su izolaciji gotovo cijelu godinu.

- Nama je najvažnije da spasimo mlađega i drugoga, ne samo nas. Nije me strah, imam 3 djece i unučadi koji trebaju živjeti, poručuje Stanislav Bela, štićenik Doma za stare i nemoćne osobe Vukovar.

A važnost brige za bližnje ono je što nas ova godina svakodnevno uči.

- Postali smo potpuno svjesni kako smo kao pojedinac, pa i zdravstveni sustav, nemoćni u borbi protiv ove epidemije, ako se svi zajedno ne ujedinimo, ističe epidemiologinja dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ-a.

Pa su se među prvima cijepili i vukovarski liječnici.

- Cijepljenje je jedno od najvećih dostignuća medicine, cjepivom je spašen nebrojen broj života, kaže internist dr. Petar Trek, Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar.

- Za sve one skeptike koji ne vjeruju da bolest postoji - neka nam pomažu u liječenju pacijenata, poručila je mr. sc. Vesna Bosanac, ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

Prioritetne skupine za cijepljenje su korisnici i štićenici domova za starije i zdravstveni djelatnici - nakon njih na redu su stariji od 65 godina te kronični bolesnici.