Dumbović: Petrinja danas proglašava elementarnu nepogodu

Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, u emisiji Studio 4 rekao je kako je u posljednja 24 sata u Petrinji zabilježeno 10-ak potresa, od kojih je pet bilo iznimno jakih te da su građani uznemireni.

➡️
Petrinja dan poslije potresa
➡️ Velike štete u Petrinji i Glini
➡️ Tlo se i dalje trese - noćas 3,0, jutros 2,5 prema Richteru

Zahvalio je državnom vrhu koji je bio u gradu Petrinji i koji im je dao potporu, ali isto tako je zahvalio i mnogim volonterima i prijateljima koji su pružili pomoć.

Dumbović je rekao kako se jučer angažiralo 10-ak petrinjskih poduzetnika koji su popravljali krovišta ljudima, a velik su posao napravili djelatnici komunalnog poduzeća i vatrogasci.

- Kod ljudi se osjeća veliki strah i smatram da će nam nakon svega ovoga trebati i psihološka pomoć, rekao je i dodao kako se ne smije zaboraviti da je Petrinja preživjela Domovinski rat na težak način.

Grad će danas proglasiti elementarnu nepogodu.

Rekao je kako su statičari koji su jučer došli u Petrinju, pregledali 100 objekata, od kojih je 30 u lošem stanju.

- Upravo stoga je važno da struka kaže što su prioriteti. Ako nećemo raditi po nalozima struke i ako ćemo improvizirati, to neće završiti dobro, rekao je i dodao kako se s mjerama mora početi odmah.

Naglasio je kako je sreća što nema ozlijeđenih.

Brojne zgrade u središtu Petrinje ostale su neobnovljene još od Domovinskog rata. One nisu privatno vlasništvo, već su u vlasništvu države i upravo su te zgrade najviše stradale.

- Ova imovina je u vlasništvu države i s njom ne može raspolagati lokalna samouprava. Mi da bismo to dobili, moramo platiti državi, što nije korektno zato što oni za tu imovinu nemaju rješenje ili se ne žele time baviti, istaknuo je Dumbović te dodao kako Petrinja ima najveći problem s državnom imovinom te da se sada ta državna imovina raspada u strogom centru grada.