Zastupnički dom Kongresa izglasao novčanu pomoć za pogođene epidemijom

Predstavnički dom američkog Kongresa sa 275 glasova za i 134 protiv izglasao je pomoć od 2000 dolara za Amerikance pogođene epidemijom, što je tražio predsjednik Donald Trump.

➡️
Trump potpisao paket pomoći u pandemiji
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Izglasana mjera sada ide u Senat gdje je neizvjesno hoće li je potvrditi gornji dom Kongresa u kojemu republikanci, koji se tome protive, imaju većinu.

Trump je prošlog tjedna zaprijetio vetom na zakon za pomoć u pandemiji vrijednu 892 milijarde dolara, ako se pojedinačna pomoć Amerikancima ne podigne sa 600 na 2000 dolara i smanje druge izdaci da bi se to financiralo.

Od veta je u međuvremenu odustao i potpisao zakon u nedjelju kako bi se izbjeglo da se prekine financiranje rada američke administracije.

Demokrati odavno traže da se dodijele iznosi od 2000 dolara pomoći stradalima i iskoristili su rijetko slaganje s američkim predsjednikom da prisile republikance da se glasanjem izjasne za ili protiv. Povećanju individualne financijske pomoći na glasanju usprotivila su se 103 republikanska zastupnika i dva demokrata.

Epidemija je u SAD-u odnijela 330 tisuća života i rezultirala velikim gospodarskim poremećajima te su milijuni obitelji završili na pomoći za nezaposlene i drugim oblicima pomoći u epidemiji.