Slovenija nudi šatore, krevete, grijalice za stradale u potresu

Slovenski čelnici ponudili su pomoć Hrvatskoj koju je pogodio razoran potres, uključujući šatore, krevete, grijalice za stradale.

➡️ "Moj grad je razrušen, ovo je Hirošima, trebamo pomoć"
➡️ UŽIVO: Potres u Banovini 6,2 po Richteru, poginula djevojčica, puno ozlijeđenih
➡️ Posljedice potresa i u Zagrebu

Premijer Janez Janša rekao je na Twitteru da je odmah nakon potresa razgovarao s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem i ponudio pomoć.

- Naša uprava za zaštitu i spašavanje je u stanju pripravnosti i u izravnom kontaktu s odgovornima u Hrvatskoj, napisao je Janša.

Predsjednik države Borut Pahor rekao je da je razgovarao s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem te izrazio solidarnost i spremnost Slovenije za pomoć.

Ministar obrane Matej Tonin naveo je da je stavio u stanje pripravnosti glavni logistički centar vojske u mjestu Roje, kako bi sve bilo spremno bude li potrebno u Hrvatsku poslati pomoć kao što su šatori, kreveti, uređaji za grijanje i slično

Slovenija je spremna ponuditi i stručnjake za procjenu šteta, dodao je Tonin.

Slovenski radio prenosi da je potres izazvao manje materijalne štete u krajevima bliže epicentru, u pokrajinama Dolenjska i Bela krajina, ali i na nešto udaljenijem sjeveroistoku zemlje oko Maribora i kod Ptuja.

Direktor nuklearke Krško Stane Rožman izjavio je radiju da nisu utvrđena nikakva oštećenja na postrojenju i da nije bilo utjecaja na okoliš, pa se očekuje da će privremeno zatvorena nuklearna elektrana uskoro opet početi normalno raditi.