Spasioci iz BiH spremni krenuti u Hrvatsku radi traganja za stradalima u potresu

Bosna i Hercegovina ponudila je Hrvatskoj spasilačke timove za potragu za stradalima u razornome potresu, a najviši bosanskohercegovački dužnosnici uputili su izraze sućuti zbog stradalih.

➡️ Potres jačine 6,2 po Richteru, urušio se krov bolnice u Sisku
➡️ "Moj grad je razrušen, ovo je Hirošima, trebamo pomoć"
➡️ Plenković: Većina zgrada je neuporabljiva, ali nitko neće biti bez krova nad glavom

Ministarstvo sigurnosti objavilo je da je ponudilo specijalizirane timove za traganje i spašavanje iz ruševina.

Dva specijalistička tima iz Federacije BiH s 42 člana i tim iz Republike Srpske s 18 spasilaca su u pripravnosti i čekaju suglasnost hrvatske vlade da se upute na pogođena područja.

Sućut predsjedniku Zoranu Milanoviću uputila su sva tri člana kolektivnog predsjedništva, a zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić izrazio je sućut premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Predsjedatelj predsjedništva Milorad Dodik naveo je kako sa žaljenjem promatra prizore koje dolaze iz Petrinje i drugih gradova Hrvatske izražavajući spremnost svoje zemlje na svaku vrstu pomoći.

Bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović u svome je brzojavu rekao kako je s dubokom tugom primio vijest o zastrašujućem potresu koji je pogodio Hrvatsku i izazvao ljudske žrtve i materijalnu štetu.

Potres koji je razorio Petrinju snažno se osjetio i u BiH i izazvao materijalne štete na građevinama u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši i u Bosanskoj Dubici.