Dvodnevni pogreb Kaczynskog

Pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, koji je poginuo u subotu u zrakoplovnoj nesreći, trajat će dva dana. Nacionalna ceremonija bit će u subotu, a sam pogreb predsjedničkog para u nedjelju. Obitelj je već odabrala mjesto na kojem će predsjednički par počivati, no to za sada ne može biti objavljeno, izjavio je predstavnik predsjedničkog ureda Jacek Sasin.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski i njegova supruga Maria mogli bi biti pokopani na Wawelu u Krakovu, gdje počivaju poljski kraljevi i neke od ključnih osoba poljske povijesti, tvrdi izvora u Wawelskoj katedrali.

Poljski mediji nagađaju o još tri lokacije, varšavskom središnjem groblju, varšavskoj katedrali svetog Ivana ili nacionalnom hramu Božje providnosti, kompleksu koji je još u gradnji i koji bi osim istoimene crkve trebao sadržavati muzeje Ivana Pavla II. i kardinala Stefana Wyszynskog te panteon zaslužnih Poljaka.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski namjeravao je Rusiji ponuditi novi početak na komemorativnoj svečanosti na koju je putovao u subotu kad je, zajedno s desecima visokih poljskih dužnosnika, poginuo u padu zrakoplova, doznaje se iz predsjednikova ureda. Želio je ruskim dužnosnicima ponuditi nov početak. Želio je predložiti da se naši odnosi odsad preformuliraju i da se ta nova vrijednost temelji na istini, rekao je Sasin iz ureda poljskog predsjednika.

Kritičari su Kaczynskom predbacivali oklijevanje da izgradi toplije odnose s Rusijom, a bivši je poljski predsjednik bio jedan od najglasnijih kritičara Rusije zbog njezina sukoba s Gruzijom u kolovozu 2008.

Podsjetimo, zrakoplovna nesreća dogodila se u blizini Smolenska, na zapadu Rusije. Poginulo je 96 ljudi, među kojima poljski predsjednik i supruga te neki od najviših poljskih političkih i vojnih dužnosnika. Do sada je identificirano 45 poginulih. Tijelo predsjednika Kaczynskog identificirao je njegov brat blizanac Jaroslaw u subotu. U Varšavu je vraćeno u nedjelju. Tijelo njegove supruge Marije Kaczynske u Poljsku je dopremljeno jutros.