Malenica: Zatvorenike raspoređujemo po drugim zatvorima u Hrvatskoj

Zatvor u Sisku i kaznionica u Glini oštećeni su u potresu te će svi zatvorenici biti raspoređeni po drugim zatvorima, a oštećene su i zgrade sudova u Sisku i Petrinji, izvijestio je u srijedu ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

➡️ UŽIVO: Najnovije informacije o potresu: Petrinja, Sisak, Glina
➡️ Službeni račun Državne riznice za pomoć stradalima u potresu
➡️ Sastanak Andreja Plenkovića s europskim povjerenikom za krizno upravljanje

Malenica je nakon obilaska Županijskog suda i zatvora u Sisku iskazao sućut obitelji poginulog pravosudnog policajca te sućut pravosudnom policajcu kojem je u jučerašnjem potresu u Petrinji poginuo član obitelji.

- Jučer smo nakon potresa u Sisku promptno reagirali i evakuirali zatvorenike iz zatvora u Sisku. Jedan dio zatvorenika otišao je u zatvor u Zagreb, a drugi u kaznionicu u Glini. Oni koji su evakuirani u Zagreb, raspoređeni su prema ostalim zatvorima u Bjelovaru i Gospiću, a dio je ostao u Zagrebu, rekao je Malenica.

U trenutku potresa u zatvoru u Sisku bilo je 60 zatvorenika, a Malenica je istaknuo da su brzom reakcijom pravosudnih policajaca i upravitelja pušteni u dvorište zatvora. Zatvorenici su u dvorištu pričekali dolazak vozila u koja su ih poslije rasporedili.

Netom prije ministrova dolaska, zatvor u Sisku obišli su statičari. Ustvrdili su da je zgrada uporabljiva, ali da je pretrpjela unutarnja i vanjska oštećenja, pa Malenica ne može procijeniti kada će ponovno biti spremna za upotrebu.

Nakon Siska, ministar će posjetiti kaznionicu u Glini, koja je također oštećena. Oko 80 zatvorenika iz kaznionice tijekom dana bit će prevezeno u druge zatvore u Hrvatskoj.

- Ravnomjerno smo ih rasporedili po ostalim kaznionicama i zatvorima, sukladno kapacitetima zatvorskoga sustava, tako da to neće dovesti do opterećenja zatvorskog sustava, naglasio je Malenica.

Istaknuo je da su zatvorenici doživjeli šok te da je pravodobnom reakcijom policije u zatvoru spriječen nastanak veće štete i ljudskih žrtava. Jedan je zatvorenik lakše ozlijeđen. Zatvorenicima je osigurana i psihološka pomoć.

- Imamo određene zahtjeve, odnosno volju zatvorenika da dio sredstava koja zarade radom u zatvorima uplate Crvenom križu za pomoć stradalim područjima, istaknuo je Malenica.

Zgrada Županijskog i Općinskog suda također je oštećena iako je obnovljena prije dvije godine. Porušeni su ormari i namještaj. 

- Što se tiče stalne službe Općinskog suda u Petrinji, ona je porušena već potresom u ponedjeljak, a dodatno je oštećena jučerašnjim potresom pa prestaje s radom do daljnjega, istaknuo je Malenica.

U razgovoru s predsjednicom Općinskog suda, dogovorili su da se dio sudaca i službenika rasporedi u Sisak. Predsjednice sudova istaknule se da će 4. siječnja nastaviti s radom.