Washington će možda vratiti Kubu na crnu listu, Havana prosvjeduje

Kuba je jučer kritizirala želju Sjedinjenih Država da vrati taj otok na svoj popis zemalja koje podupiru terorizam, o čemu, prema pisanju američkih medija, trenutačno razmišlja administracija Donalda Trumpa, što bi moglo otežati posao novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo razmišlja o uvođenju te mjere, kojom se ograničavaju strana ulaganja prije kraja mandata Donalda Trumpa 20. siječnja 2021., rekla je dobro obaviještena osoba. New York Times prvi je objavio tu informaciju, a nakon njega i mreža CNN, koja tvrdi da će Mike Pompeo donijeti tu mjeru "ovih dana", piše list, pozivajući se na neimenovani izvor.

- Osuđujem pokušaje državnog tajnika Pompea da uvrsti #Kubu na popis zemalja koje podupiru terorizam kako bi se svidio protukubanskoj manjini na Floridi, napisao je na Twitteru kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez.Ovaj verbalni sukob događa se nekoliko dana prije 3. siječnja, kada se obilježava 60 godina od prekida diplomatskih veza dviju zemalja nakon revolucije koju je vodio Fidel Castro. Tijekom mandata predsjednika Baracka Obame i Raula Castra SAD i Kuba ostvarili su povijesno približavanje koje je 2015. dovelo do obnove diplomatskih veza i povlačenja s crne liste.

No nakon Trumpova dolaska u Bijelu kuću 2017., njegova je administracija pooštrila embargo uveden Kubi 1962., pozivajući se na ljudska prava na Kubi i na potporu Havane socijalističkoj vladi u Venezueli. Joe Biden, bivši potpredsjednik Baracka Obame, isticao je u kampanji da će brzo pristupiti "ukidanju Trumpovih restrikcija u vezi s prijenosom novca i putovanjima" koje nanose štetu Kubancima i razdvajaju obitelji.

Ako Mike Pompeo vrati otok na crnu listu, Biden bi ga mogao ponovno maknuti, ali u tom slučaju njegovo ministarstvo mora provesti službenu provjeru kako bi moglo potvrditi da zemlja nije imala veze s terorizmom u posljednjih šest mjeseci. Glasnogovornik je rekao da State Department "ne razgovara o dogovaranju ili o potencijalnom dogovaranju o uvrštavanju" neke zemlje na popis.

Nakon što je prošli mjesec Sudan uklonjen s popisa, sada su na njemu samo tri zemlje: Iran, Sjeverna Koreja i Sirija.