Osiguravatelji spremni za prijavu štete od potresa

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) priopćio je u četvrtak da su osiguravajuća društva spremna za prijavu štete uzrokovane nizom potresa i da je to moguće učiniti putem interneta. Dodaju da su pojedini rokovi u uvjetima osiguranja instruktivni i zbog nepoštovanja se ne mogu izgubiti prava iz osiguranja.

➡️Potresi - najnovije informacije

Izražavajući žaljenje i sućut svima koji su pogođeni snažnim potresima na području Petrinje, Siska, Gline i okolice, a osobito obiteljima preminulih, HUO ističe da su "hrvatska osiguravajuća društva u stanju pripravnosti i na raspolaganju za prijavu štete uzrokovane serijom potresa".

Štetu nastalu zbog potresa moguće je prijaviti putem interneta bilo kada, uz preporuku da se unaprijed pripreme fotografije oštećenja kako bi se proces prijave ubrzao, kažu u HUO-u.

Svi koji su sklopili ugovor o osiguranju imovine (građevinski dio, stvari kućanstva) s uključenom dopunskom opasnošću/rizikom od potresa mogu se obratiti svom osiguratelju i prijaviti štetu, koju će osiguratelj rješavati u skladu s ugovorenim pokrićima i zakonom i ugovorom određenim rokovima.

- Svi osiguratelji u RH spremni su operativno zaprimiti zahtjev i riješiti ga u za to predviđenom zakonskom roku. Za komunikaciju prema osigurateljima dostupne su i njihove internetske stranice, adrese elektroničke pošte te info telefoni pojedinih društava za osiguranje, a Hrvatski ured za osiguranje i u sljedećem razdoblju, zbog protuepidemioloških mjera koje su na snazi, preporučuje korištenje on-line prijave štete, navodi se u priopćenju.

- Žao nam je zbog straha i štete koju su pretrpjeli naši građani, a posebice zbog ljudskih žrtava na području Siska, Petrinje, Gline i okolice, kažu osiguravatelji.

Ujedno upozoravaju da su pojedini rokovi koji se navode u uvjetima osiguranja (rok od tri dana za prijavu štete) instruktivne prirode te zbog njihova nepoštovanja ne može doći do gubitka prava iz osiguranja ili bilo kakvih štetnih posljedica za osiguranika.

- Kad se dogodi osigurani slučaj, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom o osiguranja u ugovorenom roku koji ne može biti dulji od četrnaest dana, računajući od trenutka kada je osiguratelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio. No, ako je za utvrđivanje postojanja osigurateljeve obveze ili njezina iznosa potrebno stanovito vrijeme, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom u roku od trideset dana od dana primitka odštetnog zahtjeva ili ga u istom roku obavijestiti da njegov zahtjev nije osnovan, kažu u HUO-u.

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje naglašavaju potrebu podizanja svijesti građana za osiguranjem općenito, a posebno za osiguranjem imovine. Naime, kako navode, velik je nerazmjer ulaganja u osiguranje imovine u Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama EU-a, posebno imajući na umu da se Hrvatska, uz Grčku, Tursku, Sjevernu Makedoniju i Italiju, nalazi na tektonski najrizičnijem području u Europi.