Hercegovina pomaže potresom pogođenu Banovinu

Gradovi, županije, udruge svih boja te privatne tvtrke Hercegovine izdvajaju novac i drugu pomoć za stanovnike potresom pogođenih područjima u Banovini, neke su ponudile smještaj, a jedna donira 15 montažnih kućica za smještaj obiteli.

➡️ Potresi - najnovije informacije

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg uputio je u subotu pismo sućuti i potpore županu sisačko-moslavačkom Ivi Žiniću te najavio konkretnu financijsku pomoć za potresom pogođeno područje Petrinje, Gline i Siska.

- Dobro poznajući snagu, vjeru i neslomljivu volju našega naroda, uvjeren sam kako će ponosni i radišni narod stradaloga prostora imati upravo snage, vjere i volje prevladati i ovaj strašni životni izazov, poručio je Herceg u pismu.

Vlada HNŽ-a već će na prvoj sljedećoj sjednici donijeti odluku o izdvajanju konkretne financijske pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji, dodao je.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić odlučio je izdvojiti 10.000 maraka iz gradskog proračuna za pomoć Petrinji, Sisku i Glini.

Središnja uprava HKD Napretka donijela je Odluku o pružanju financijske i druge vrste  pomoći gradovima Petrinji, Sisku i Glini koji su pretrpjeli razarajući potres.

Suosjećamo s Petrinjom i svim ljudima ondje. Moramo i želimo  biti solidarni, rekao je predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča.

Donacija 15 montažnih kućica

Smještaj za 20 osoba  stradalih u potresu preko Središnjeg državnog ureda za pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske ponudio je i Studentski dom Dompes iz Mostara koji djeluje pri Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji.

Tvrtka Violeta iz Gruda donirala je 15 montažnih kućica za stanovanje obiteljima koje su ostale bez domova u razornom potresu koji je u utorak pogodio središnju Hrvatsku.

Montažne kućice imaju kuhinju, kupaonicu i ostali namještaj, a opremljene su Violetinim kućanskim potrepštinama.

U više županija u Hercegovini pokrenute su akcije prikupljanja potpore nastradalima.