Irska: Situacija s COVID-om gora nego što pokazuju službeni podaci

U Irskoj još nije i službeno potvrđeno dodatnih 4000 pozitivnih na COVID-19 koji su testirani u posljednja dva do tri dana, što znači da je situacija lošija nego što pokazuju nedavni rekordni dnevni podaci.

➡️ Sve o koronavirusu

Irska je danas treći dan zaredom izvijestila o više od 1500 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dan nakon što je vlada najavila zatvaranje na najmanje četiri tjedna svih trgovina koje nisu nužne, kao i produljenje školskih praznika kako bi se suzbio novi nagli val epidemije.

Od najniže stope zaraze u Europskoj uniji, Irska je prije samo dva tjedna stigla do najviše stope zaraze koronavirusom i najbržeg porasta broja zaraženih, nakon što su tijekom većeg dijela prosinca ponovno otvorene trgovine i dio ugostiteljskih objekata.

Voditelj irske savjetodavne skupine za upravljanje epidemijom Phillip Nolan na konferenciji za novinare je rekao kako sada više "nema alternative" i da se "definitivno mora suzbiti širenje zaraze".

On predviđa da će se broj hospitaliziranih s COVID-om do početka siječnja vjerojatno udvostručiti, na između 700 i 1000 ljudi, čime bi se mogao premašiti vrhunac dosegnut tijekom prvog vala.

- Ako se širenje virusa ne suzbije, bolnice bi se mogle suočiti s čak 1500 do 2000 pacijenata, rekao je Nolan. 

Kako bi se ublažio golem pritisak na sustav testiranja, asimptomatskim bliskim kontaktima zaraženih više se neće savjetovati da se testiraju, nego će se od njih tražiti da ograniče kretanje tijekom 14 dana.