Hrvatsko iseljeništvo ujedinjeno u pomoći stradalima u potresu

U državama diljem svijeta u kojima žive Hrvati, pokrenute su akcije prikupljanja novčanih sredstava za obnovu razorenih gradova Petrinje, Siska i Gline, svih sela i mjesta stradalih u snažnom potresu.

Hrvati diljem svijeta od Švicarske, Italije, Austrije Njemačke, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, sve do Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Amerike i Australije putem društvenih mreža obavijestili su o mogućim načinima uplate.

➡️ Potresi - najnovije informacije

Iseljena Hrvatska domovini opet po sloganu svi za jednog, jedan za sve. U ime svih poruku je poslao predsjednik Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Grbešić iz Kanade.

- Znajte da niste sami. Hrvati diljem svijeta misle na vas, stoje uz vas i da ćemo pridonijeti svatko od nas sukladno svojim mogućnostima i na taj način pomoći stradalima. Svatko pomaže na svoj način – netko molitvom krunice Hrvata diljem svijeta i misa koje se predvode po lokalnim zajednicama, drugi prikupljanjem novca i sredstava za stradale. Neki pomažu putem lobiranja i apela za pomoć u državama u kojima žive, a trenutačno se novac prikuplja na svima stranama svijeta. Hrvatske katoličke župe i misije u suradnji s Caritasom također prikupljaju novac. Sve se može sažeti jednom riječju – ponos, a svima koji pomažu Hrvatskoj veliko hvala - kazao je Grbešić.

Hrvati iz Sjedinjenih Američkih Država na inicijativu Udruženja hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP-a/ Association of Croatian American Professionals) pokrenuli su akciju putem internetske platforme GoFoundMe, kojom je prikupljeno više od 100 tisuća američkih dolara. Kanadski Hrvati na isti način prikupljaju novac, a do sada su skupili 162 tisuće američkih dolara.

Mnogobrojne poruke podrške, apeli i suradnja sa zajednicama Hrvata diljem svijeta kruže društvenim mrežama kako bi se prikupila financijska sredstva za obnovu razorenih područja.

Sve više udruga Hrvata izvan RH samoinicijativno organizira prikupljanje humanitarne pomoći i novčanih sredstava za razorena područja i stradale u potresu. Ovo su samo neke od hrvatskih udruga diljem svijeta koje se mogu kontaktirati za pomoć i uplatu financijskih sredstava, a koje su objavile javno dostupne informacije: Vila Croatia Stuttgart, Kroatische Kulturgemeinschaft Esslingen, Hrvatski dom Beč, St Nikola Tavelić church/ Croatian Catholic Centre/ St Johns Park, Hrvati Stuttgart, Livanjska zajednica- CH, Asociacion Croata Ecuatoriana - Udruga Hrvata Ekvadora, Croatia Fund Inc., New York, Hrvatski Centar Salzburg, Hrvatska humanitarna udruga u Švicarskoj.

Većina hrvatskih udruga Hrvata izvan RH ima Facebook stranice na kojima su dostupni podatci o broju računa i načinima uplate.