Rasprava zbog raspodjele interventnog novca

Prema prvim procjenama, šteta od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji prelazi 3 milijarde kuna, rekao je župan Ivo Žinić. Kaže da je 100 milijuna kuna, koliko je odobrila Vlada, iznos koji je izdvojen samo interventno, te se osvrnuo na kritike gradonačelnika Petrinje da je 30 milijuna kuna od tih stotinu razmjerno malo za grad koji je gotovo sravnjen sa zemljom.

➡️
Posljedice potresa u Hrvatskoj - informacije iz minute u minutu
➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima
➡️ Dan žalosti u Hrvatskoj
➡️ Na potresom pogođenom području počinje cijepljenje

Izjavu Darinka Dumbovića komentirao je i ministar Josip Aladrović pri obilasku Dječjeg sela Lekenik, poručivši kako država koristi sve raspoložive resurse da sanira štetu. Referirajući se na istupe petrinjskog gradonačelnika  nezadovoljnog raspodjelom državnog novca nakon potresa rekao je kako treba "smanjiti tenzije".

- Ja ne bih ulazio u motive, ali zaista u ovim trenucima, kada cijela Hrvatska pokazuje maksimalnu razinu solidarnosti, kada Vlada RH, ali i sve službe na terenu rade posao 24 sata na dan kako bi pomogle ovom području, dizati tenzije po pitanju povrata pomoći koji je samo prvi korak pomoći... Dakle, nije ovih 100 milijuna kuna pomoć koju će ova Vlada dati i da će tu cijela priča završiti. Ovo je prva pomoć koja djeluje prema tome da se ove najkratkoročnije posljedice potresa saniraju, poručio je ministar Aladrović.

Dodao je i kako je Vlada u roku od dva dana donijela odluku o dodjeli 100 milijuna Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Logički da se taj novac dodijeli županiji koja ta sredstva kasnije raspoređuje prema gradovima i općinama. Petrinja je dobila najviše, 30 milijuna kuna. Ne bih ulazio u motive. Ovaj potez smatram da nije nužan u ovome trenutku, pokušao bih smanjiti tenzije i prestati od ovoga raditi bilo kakav javni diskurs, rekao je Aladrović.

- Od prvog dana činimo sve da zbrinemo korisnike, pomognemo ljudima na terenu i da nađemo adekvatne mjere. Dom za starije i nemoćne u Petrinji bit će privremeno onesposobljen, ista situacija je s domom u Glini, naglasio je Aladrović.

Dumbović: Svi koji su dobili, dobili su malo

- Svi koji su dobili, dobili su malo. Premijer je dao svoju riječ i rekao mi je: "Nemojte uopće misliti ili sanjati da nećemo dati više". To je meni trebalo. Meni je na neki način, ne mogu reći žao, ali sam prije svega bio siguran da poruka koju dajem mora biti jasna. Neću dozvoliti nikada da politički ključ, osim struke, dodjeljuje financijska sredstva, poručio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

➡️ Dumbović: Premijer mi je dao riječ da će novca biti više

Na pitanje je li Hrvatska mogla biti spremnija u pomoći stradalima s obzirom na prethodna iskustva, ministar Aladrović kaže kako je to jako teško predvidjeti.

- Je li netko mogao predvidjeti ovakav scenarij, sigurno nije. Najbitnije je u ovim trenucima da maksimalne raspoložive snage koje imamo da su na terenu, da sve materijalne resurse koje imamo da su na terenu. Ministar Radman od prvog sata komunicira sa svim predstavnicima zemalja iz našeg okruženja, dobivamo pomoć sa svih strana. Siguran sam da ćemo u sljedećih nekoliko dana sanirati sve kratkoročne posljedice, smatra Aladrović.

Nije se složio s tvrdnjama novinara da na terenu vlada kaos među žurnim službama, dodavši da država koristi sve raspoložive resurse koje u ovome trenutku ima da sanira štetu.

- Što se tiče reda ili kaosa, vidjet ćemo, poprilično sam siguran da kaosa nema, da red vlada na terenu. Pojavljuju li se sporadični slučajevi da netko nije primio pomoć kakvu je očekivao, sigurno ima i toga, ali onda moramo prijaviti takve slučajeve, reagiramo prema službama i da pomoć dođe, istaknuo je ministar.

Dodao je kako ne može steći dojam da je bilo što u kaosu, naglasivši da su svi ministri cijelo vrijeme u kontaktu, a on osobno s ministrom unutarnjih poslova i branitelja, Davorom Božinovićem i Tomom Medvedom.

Na tvrdnje novinara da bitne informacije i pomoć ne dospijevaju do stradalih, ministar je istaknuo da je u ovome trenutku jako teško pustiti informaciju do 170 ili 180 tisuća građana uz postojeću infrastrukturu.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvijestio je kako je podneseno 8750 zahtjeva za procjenu štete od potresa, a da su inženjeri i statičari obišli 1150 objekata.

- Stanje na terenu je potpuno pod kontrolom. Zdravstvena situacija je potpuno pod kontrolom, kazao je Žinić.

Žinić: Dumbovićeva izjava neozbiljna

Na pitanje novinara kako komentira izjavu gradonačelnika Dumbovića, Žinić kaže kako smatra da je njegova izjava neozbiljna.

- Rekao bih da je to neozbiljno. Moram zahvaliti Vladi, premijeru i svim ministrima koji su svi isti dan ili drugi dan bili na terenu, Vlada je odmah reagirala, i donijela odluku od dodjeli 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju, odgovorio je Žinić.

Dodao je kako je 30 milijuna kuna za Petrinju čak 50 posto više sredstava od godišnjeg proračuna Grada Petrinje.

- Mislim da ovo nije korektno od gradonačelnika, to je najmanje što mogu reći, naglasio je Žinić.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je kako su odmah od Bruxellesa zatražili aktivaciju Europskog mehanizma civilne zaštite na koji se u roku 24 sata javilo više od polovice članica Unije.