Radun: U središtu Petrinje dogodili se pomaci približno od 30 centimetara

Prema izračunu izrađenom na osnovi satelitskih snimki Europske svemirske agencije, najrazorniji potres, u utorak, prouzročio je pomake tla s amplitudom od čak 70 centimetara.

➡️ Akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI - pomoć stradalim područjima
➡️ Dan žalosti u Hrvatskoj
➡️ Na potresom pogođenom području počinje cijepljenje
➡️ Psihijatar Bagarić: Najlošije je prekrižiti 2020. godinu, treba je prorađivati
➡️ Posljedice potresa u Hrvatskoj - informacije iz minute u minutu

Za Dnevnik u podne HTV-a Branimir Radun, inženjer geoinformatike, suradnik instituta Oikon, rekao je kako su rezultati analize pokazali da su se na području Petrinje, odnosno na središtu urbanog dijela Petrinje, dogodili pomaci približno od 30 centimetara.

- Figurativno rečeno propadanje tla. Tu se ne radi o propadanju, već o kombinaciji vertikalnih i horizontalnih pomaka, udaljavanja od satelita, platformi koji se snima. Trideset centimetara je značajan iznos. S druge strane rasjeda, s Glinske strane rasjeda, dogodilo se uzdizanje tla, približavanje platformi snimanja u iznosu od nekih 40-ak centimetara. Najveći dio u šumskom području koje je okruženo selima Glinska poljana, Slana i Gora. Baš to šumsko naseljeno područje je 40 centimetara, rekao je.

Što se tiče gradova Gline i Siska, tu su se dogodili apsolutni pomaci od svega 2-3 centimetara.

- I ti mali pomaci su bili dovoljni za ono što se dogodilo. Potres koji se dogodio u Zagrebu u ožujku - tu se dogodilo pomicanje ispod pet centimetara, a svi znamo što je to prouzročilo, kakve štete na infrastrukturi i nažalost, ljudske žrtve. A to je ispod pet centimetara: ovdje se radi o 30 centimetara. Tu se ne radi o lokalnom propadanju tla, da su se otvorile rupe od 30 centimetara, nego cijelo šire područje s te strane rasjeda se udaljilo i spustilo, rekao je.

Naglasio je kako same štete na infrastrukturi nisu rezultat tog pomaka, nego i raznih vibracija koje su se dogodile od samog potresa.

- Stanje infrastrukture je jako bitno. Je li se radi o armiranom betonu, starost objekata. Za ove analize korišten je Insar, to je tehnologija koja nam omogućava ispod centimetarsko detektiranje promjene udaljenosti između satelita i objekta koji se snima. Bilo kakav promjena između satelita i objekta je rezultat pomaka na površini zemlje. Takva tehnologija se koristi baš u ovakvim istraživanjima, praćenjima pomaka, zaključio je.