Posljednji pogled na godinu koju nikada nećemo zaboraviti

Nema onoga koji na odlasku 2020. nije rekao - ne ponovila se! Godina u kojoj nam je pandemija potpuno promijenila živote, a dva razorna potresa pogodila Zagreb i Banovinu, stavila nas je na mnoga iskušenja, za koja se nadamo da ih više nikada nećemo morati prolaziti. Ekipa HTV-ova Dnevnika priredila je posljednji pogled na godinu koju nikada nećemo zaboraviti...

➡️ Dan žalosti u Hrvatskoj
➡️ Posljedice potresa u Hrvatskoj - informacije iz minute u minutu
➡️ Bagarić: Najlošije je prekrižiti 2020. godinu, treba je prorađivati
➡️ Pregled filmske 2020. – teška godina

Veselo, na prepunim trgovima - uplovili smo u 2020. Nitko ni slutio nije da je pred nama jedna od najtežih godina. A krenulo je optimistično. Hrvatska je početkom godine imala odlične makroekonomske pokazatelje. Smanjivao se javni dug, rastao je BDP. Razloga za optimizam bilo je još - Hrvatska preuzima 6-mjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije, a Zagreb postaje središte starog kontinenta.

- Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Europe, pa i dio svijeta, o kojem imamo posebna i specifična znanja, rekao je tada predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Ovo je prvo hrvatsko predsjedanje, međutim, to je ključan trenutak. To je početak našeg mandata, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

U prvim danima 2020. Hrvatska je izabrala novog predsjednika. Pantovčak preuzima Zoran Milanović, a inauguracija je prvi put održana u Uredu predsjednika.

- Ovo je kuća za nas, za sve nas, za one koji smo tu, za generacije koje dolaze, za one koji će se vratiti svojoj kući, rekao je tada Milanović.

Iz svijeta neprestano stižu zabrinjavajuće vijesti o dosad nepoznatom i opasnom virusu, koji se munjevito proširio iz Kine. Hrvatska prvog pacijenta bilježi 25. veljače. Počinjemo živjeti u okolnostima kakve ni Hrvatska ni svijet ne pamte.

Uvodi se lockdown - zatvara se sve što nije neophodno za život. Učimo funkcionirati prema "novom normalnom". Nastava se provodi na dosad mnogima nezamisliv način - kod kuće, preko videoveze. Počinje Škola na Trećem. Država spašava gospodarstvo. Uvode se mjere za najpogođenije sektore - 4000 kuna po radniku.

I kao da problemi koje je prouzročila epidemija nisu dovoljni - dogodila se nedjelja, 22. ožujka.

Bilo je 6 sati i 24 minute kada je šire zagrebačko područje zatresao potres magnitude 5,5 prema Richteru. Iza sebe je ostavio apokaliptične prizore oštetivši 26 tisuća građevina. Jedna je djevojčica smrtno stradala. Zagrebačka katedrala ostala je bez tornja. Potresni prizori selidbe majki i novorođenčadi iz Petrove bolnice obišli su cijelu Hrvatsku. Iza potresa ostala je šteta od koje će se hrvatska metropola oporavljati godinama, iznosi čak 86 milijardi kuna. Prva pomoć od gotovo 89 milijuna eura stigla je od Europske komisije.


Uz borbu s posljedicama potresa i epidemije, dočekali smo toplije dane, pad broja zaraženih i - ublažavanje mjera. Ljeto je na Jadran, unatoč krizi, donijelo najbolju turističku sezonu među europskim konkurentima. Hrvatska je uspješno završila predsjedanje Vijećem Europske unije. Kao i zagrebački summit, većina je sastanaka zbog epidemije održana u virtualnom obliku.

Vruće je bilo u političkom svijetu - početkom srpnja izašli smo na birališta. Uvjerljivu pobjedu na izborima odnio je HDZ, koji je s partnerima lako složio većinu pa je Andrej Plenković na Pantovčak otišao po svoj drugi mandat. Povjerenje novoj vladi u Saboru je izglasano samo 18 dana od izborne noći, a političko ljeto nastavljeno je u Kninu, na 25. obljetnici akcije Oluja, gdje su se poslale važne poruke pomirenja i suživota.

Jesen ponovno donosi probleme te ubrzano raste broj zaraženih, koji se u Hrvatskoj počinje mjeriti u tisućama na dnevnoj razini.

- Mislim da je krajnje vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke jer, ako to ne učinimo, uskoro ćemo prijeći Rubikon u zdravstvenom smislu, bio je poručio ministar zdravstva Vili Beroš.

Kako se bliži kraj godine, epidemiološka situacija postaje sve teža. Prvi pacijenti primljeni su u zagrebačku Arenu. Sve više ljudi ponovno radi od kuće. Država istodobno nastavlja podupirati gospodarstvo. Hrvatska je, unatoč krizi, potkraj godine pri agenciji Moody's podignula kreditni rejting, a pri agenciji Fitch ga zadržala.

Osim epidemije, nevolja je, nažalost, bilo još. Cijela je Hrvatska ostala šokirana nakon pucnjave na Trgu svetog Marka i ranjavanja policajca koji je radio na osiguranju zgrade Vlade, nakon čega su na trgu uvedene mjere osiguranja.

Ipak, u ovoj teškoj godini bilo je i uspjeha - Filip Zubčić pokorio je konkurenciju pobijedivši u veleslalomu, a senzaciju su napravile i brončane rukometašice na Europskom prvenstvu.

Prosinac donosi novo poglavlje u borbi protiv epidemije - počinje cijepljenje protiv Covida-19.

- Da stvarno krenemo u normalniji život, a nadam se da će to biti ubrzo, poručila je Branka Aničić, prva osoba cijepljena u Hrvatskoj.

I kad smo pomislili da su nevolje iza nas, dogodila se ona najveća - niz snažnih potresa pogodio je područje Petrinje, Siska i Gline. Najjači magnitude 6,2 prema Richteru 29. prosinca ostavio je prizore katastrofe, a stanovnike bez domova. U 12 sati i 19 minuta - ovdje je život stao. Sedam osoba izgubilo je živote.

Državni vrh obišao je stradalo područje i obećao hitnu pomoć u sanaciji. A Hrvatska još jednom pokazala veliko srce - pomoć je upućena sa svih strana.