Šef Crvenog križa: Lažne vijesti otežavaju nam rad

Izvršni predsjednik Crvenog križa Robert Markt rekao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku iz potresom pogođene Petrinje kako im lažne vijesti otežavaju rad.

➡️ Dan žalosti u Hrvatskoj
➡️ Posljedice potresa u Hrvatskoj - informacije iz minute u minutu
➡️ Žurne službe apeliraju: Suzdržite se od pojedinačnih dolazaka

Markt je uime HCK-a i osobno izrazio sućut obiteljima stradalih. Rekao je da se istinski trude i rade po nevjerojatnim uvjetima - u skladištu su ostali bez struje - kako bi cijelu noć pomoć kontinuirano išla prema nastradalima.

- Siguran sam da u ovim trenucima nema više nikoga tko nije primio pomoć, rekao je Markt, dodavši da to pokazuje i to što su današnje količine koje su izašle sa skladišta daleko manje nego prethodnih dana.

- Mi smo do sada distribuirali 129 tona hrane. Ako vidite da je paket za jednu obitelj oko 15 kg, onda ispada da smo podijelili skoro 9000 paketa. Podijeljeno je 150.000 litara vode, 700 paketa dječje hrane, 21.600 kuhanih obroka... Ogroman posao je iza nas, a ogroman posao i slijedi, poručio je Markt.

Potrebno gotovo tisuću kontejnera

Naveo je kako se očekuje se da će na ovom području biti potrebno gotovo tisuću kontejnera za ljude koji su odlučili ne prihvatiti alternativni smještaj, već ostati u svojim domovima, odnosno možda čak i u automobilima.

- Mislim da su do sada izdani svi kontejneri koji su bili na raspolaganju. Naručeni su novi i uistinu se radi kako bi se pomoglo ljudima, međutim, distribuirati kontejner je izniman logistički posao, tu pomaže i HV i HEP, to je veliki posao i siguran sam da će u naredni dan-dva to biti riješeno, rekao je Markt, istaknuvši da tim poslom upravlja civilna zaštita i da Crveni križ nema direktnih upliva u podjelu kućica i kontejnera.

HCK je dosad na ime donacija prikupio nešto više od 36 milijuna kuna. Markt je rekao da će svi građani na postradalom području dobiti određeni iznos, ali i naglasio da taj novac neće biti značajan, odnosno da neće biti novac koji će nekome značajno pomoći da unaprijedi svoju životnu sredinu.

- Međutim, to je novac hrvatskih građana, hrvatskih firmi, prema kojima se mi iznimno odgovorno odnosimo, poručio je Markt.

- Onog trena kad imamo popis krenut ćemo u sakupljanje brojeva računa i ja sam siguran da neće proći puno vremena do kad ćemo krenuti s prvim uplatama, rekao je također.


Upitan može li se proces ubrzati i novac dijeliti u gotovini zbog ovakve situacije, Markt je odgovorio kako su svjesni toga te da će o tome razgovarati na Stožeru.

- Vjerujte mi da je tu vrlo sklizak teren, a mi smo iznimno odgovorni prema novcu koji smo prikupili i ne želimo da se ijedna kuna isplati nekome kome to ne bi trebalo, rekao je Markt.

"Svaki slučaj provjeravamo"

Komentirao je i kritike na rad djelatnika nacionalnog Crvenog križa od strane pojedinih djelatnika gradskih organizacija Crvenog križa.

- To je jedna razmirica koja je dobila jednu dimenziju u medijima. Naravno da se zna da središnji ured rukovodi ovom operacijom. Svako gradsko društvo vrijedno radi i obavlja svoj dio zadatka. Mi smo jedna organizacija, jedan Crveni križ i prema nastradalim ljudima tako i nastupamo. Nema prostora za takva tumačenja, rekao je Markt, dodavši da im svakodnevni rad jako otežavaju lažne vijesti te da gube strašno puno vremena na rješavanje svih tih slučajeva.

- Svaki slučaj provjeravamo i za sada se pokazalo da je 90 posto takvih vijesti bilo lažno, na koje smo izgubili i vrijeme i resurse, i molim da se takve stvari minimiziraju i da se možemo posvetiti našem radu, poručio je.

Markt je rekao i da su danas definirali dugoročni plan te da HCK neće otići s tog područja dok god se situacija ne normalizira.

- Ostat ćemo ovdje dok god je potrebno, zaključio je.Ivo Žinić, sisačko-moslavački župan, izjavio je kako bi štete u županiji mogle biti i više od tri milijarde kuna.

➡️ Dumbović: Premijer mi je dao riječ da će novca biti više 

Na raspodjelu novca burno je reagirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović jer je ona, kaže, bila politička. Najavio je da će tih 30 milijuna kuna vratiti. Josiop Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike naglašava "kako taj potez nije nužan u ovom trenutku" te da bi želio da se tenzije smanje. Dumbović je u međuvremenu razgovarao s premijerom koji mu je dao riječ da će novca biti više.