Bozanić: Svi moramo pomoći koliko je moguće

Potresom razrušena područja obilazi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Svi smo zajedno, poručio je te dodao da svi moramo pomoći koliko je moguće.

➡️
Plenković: Nastojat ćemo iznaći financijska sredstva za obnovu
➡️ Vlada proglasila katastrofu na potresom pogođenom području

- Pitamo se što nam Bog poručuje ovime. To je otvoreno pitanje, ali sve nas poziva da od odgovornijih pa do svakog pojedinca više mislimo o ovome, istaknuo je kardinal i dodao kako je ovo izazov da se nešto novo pokrene.

Zagrebački nadbiskup posjetio i središnje skladište Caritasa, gdje su na raspodjeli humanitarne pomoći angažirani mnogobrojni volonteri.

- Dok sam promatrao volontere dok rade, došla mi je misao kako to nesreća i nepogode okupljaju ljude i izazivaju solidarnost, ljubav i dobro. Danas smo ovdje u pohodu Sisačkoj biskupiji i biskupu Košiću. Svim vjernicima i građanima na ovom području izražavam bliskost i solidarnost, rekao je kardinal Bozanić i dodao da su se pomolili za sve poginule u potresu.

- Bogu smo preporučili i stradale, a ozlijeđenima želimo da se što prije oporave. Ovo je prilika da svi zajedno usmjerimo pogled prema Sisku, Petrinji, Glini i cijelom području. Postavlja se pitanje što Bog ovime želi poručiti, možda da više pogledamo što treba učiniti u ovo vrijeme, možda da se ovdje skupi sve dobro, da se stvori savez dobra. O tome bi trebalo razmišljati malo šire i da naše državne institucije učine nešto konkretnije u ovom području, rekao je nadbiskup Bozanić.

Dodao je kako je i on zbog potresa u Zagrebu morao izaći iz nadbiskupskog doma i drugdje potražiti sklonište.

Istaknuo je kako se najnoviji potres osjetio i u Zagrebu i produbio rane na zagrebačkoj katedrali i drugim objektima u Zagrebačkoj nadbiskupiji i Zagrebu.

Na kraju je zaključio kako najprije treba paziti na ljude kako bi oni mogli graditi zgrade. Kardinal je obišao uništene crkve u Žažini, Selima, Sisku i Petrinji, a na posjetu mu je zahvalio sisački biskup Vlado Košić.