Ravnatelj petrinjske škole: Ne može se trenirati potres, prozivanja su besmislena

Tjedan dana nakon razornog potresa sanira se i popisuje šteta na Banovini. Osim kuća, veliku štetu bilježe i vlasnici OPG-ova, poljoprivrednici i stočari. Mnogi od toga i žive. Oštećene su ili teško stradale i zdravstvene ustanove, osnovne i srednje škole, kulturni, obrazovni i sakralni objekti.

➡️ "Srce se cijepa. Prošli smo rat, vratili se, obnavljali - i sad opet"
➡️ Najnovije stanje u Petrinji, Sisku i Glini
➡️ Horvat: Graditi tako da se ne ponove greške iz povijesti

Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja, rekao je u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno da se u veliku većinu objekata u Petrinji ne može ući jer su nesigurni za boravak.

- Ono što Petrinjci najviše očekuju je to da samo prestane tresti, da prestanu ti dnevni potresi. Nije ugodno biti na krovu ili da nešto popravljaš, a da ti i dalje trese 4 stupnja po Richteru ispod tebe, rekao je Orlić, zahvalivši svima koji su pomogli.

- Ovo su situacije koje ne možete trenirati. Ne može se trenirati potres, ne može se trenirati ovakva situacija, i svaka prozivanja nekoga oko nečega su besmislena u ovom trenutku, rekao je Orlić, dodavši da im u Petrinji sada ne treba nikakva podjela - ni stranačka, ni vjerska, ni nacionalna...Darjan Vlahov, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije, rekao je da statičari neumorno rade svaki dan, objekti se pregledavaju, dijele se naljepnice.

- Otprilike je 30 posto objekata pregledano na razini cijelog potresnog područja, naveo je.

Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak, rekao je da se situacija u bolnici smiruje, ali da će biti potrebna velika sredstva i napor da bi radila punim kapacitetom. Oštećene su sve zgrade bolnice i u Sisku, ali i na lokaciji Petrinja. Jedino je zgrada ginekologije dobila zelenu oznaku. Statičari su također proglasili sigurnom zgradu kirurgije i oftalmologije te prostore u kojima se nalazi laboratorij, uz određene obrtničke radove.

- To je vrlo dobra i lijepa vijest jer ćemo moći, nadam se, nakon određenih obrtničkih radova vrlo brzo proširiti bolničke kapacitete i vratiti jedan dio aktivnosti bolnice i značajnije poboljšati zdravstvenu skrb žitelja Sisačko-moslavačke županije, rekao je Dujmenović.

Obuljen Koržinek: U ovom trenutku najvažniji ljudi

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je da su u ovom trenutku najvažniji ljudi i pomoć njima.

- Baštinu ćemo obnoviti, poručila je, dodavši da nam je Petrinja svima na duši.

- Mi nismo uspjeli sve obnoviti niti nakon Domovinskog rata, međutim, sad su okolnosti drugačije. Hrvatska ima druge mogućnosti, bolje smo organizirani, članica smo EU-a, imat ćemo više sredstava na raspolaganju. Štete su zaista ogromne, mi još uvijek nismo počeli s evakuacijama pokretne kulturne baštine, to krećemo preksutra, s evakuacijom zbirke Hegedušić iz Petrinje, rekla je Obuljen Koržinek.

Navela je i da talijanski ministar šalje ljude specijalizirane za ulazak u urušene zgrade, koji će pomoći oko crkvenih inventara, te da je već krenula sanacija sisačkog muzeja koji nije previše stradao i moći će primiti ostalu pokretnu baštinu. Obuljen Koržinek također je upozorila kako se radi o području kojem prijeti veliki rizik da se ljudi, ako se isele, tamo više neće vraćati.Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, rekao je kako Ministarstvo poljoprivrede ima misiju prije svega zadržati ljude na tom području, osigurati normalne uvjete za poljoprivrednu proizvodnju. Osiguravaju potrebnu stočnu hranu, a po potrebi i izmještaju stoku. Majdak je naglasio kako će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada osigurati sredstva za obnovu narušenih gospodarskih objekata i proizvodnih potencijala.

Potres odvojio ciglu od cigle

Orlić je naglasio da su škole uz gospodarstvo glavni motor razvoja svakog kraja.

- Bez škola neki kraj ne postoji, jednostavno ne može funkcionirati i prosperirati, poručio je.

Naveo je da prvi potres njegovu školu uopće nije oštetio, ali onaj najsnažniji je "doslovno svaku ciglu odvojio od svake cigle".

- Škola će se, nažalost, morati rušiti, rekao je Orlić, koji je u trenutku potresa bio u školi. Nitko od djelatnika nije stradao. Izuzetno dobra vijest je što je gotovo sva oprema u školi neoštećena. Ovo ljeto, naveo je, ugradili su kotlovnicu od 700.000 kuna koja je kompletno ispravna - u dva sata može se demontirati i prebaciti u neki drugi objekt.

Zbog toga su pokrenuli crowdfunding-kampanju, nisu htjeli čekati, već su željeli što prije pokazati da mogu zadržati učenike u gradu i osigurati prostor u koji bi evakuirali školu. Žele izgraditi modularni objekt, relativno jednostavan, koji bi se sklopio na lokaciji i u kojem bi u vrlo kratkom roku imali uvjete za vrhunski rad. Odaziv je po Orliću dosad iznad svih očekivanja.

- Pokušavamo ljudima objasniti da je Petrinja jedno od najvećih stradanja u zadnjih sto godina u Europi. Po meni, Petrinja mora biti najveće gradilište u Europi u sljedećih godinu-dvije dana da se to sve vrati nazad, poručio je Orlić.Nijedan sakralni objekt nije bez oštećenja

Vlahov je rekao da je 26 škola na potresnom području županije bez ikakvih oštećenja. Šest objekata ima zelenu naljepnicu, ali uz preporuke da se neke stvari poprave, 13 objekata ima žutu naljepnicu, a devet crvenu - među njima je i Srednja škola Petrinja. Među teško stradalima je Glazbena škola u Sisku, koja je u takvom stanju da se instrumenti trenutno ne mogu izvući. Intenzivno se radi na planovima o tome koje bi škole mogle prihvatiti druge škole, dodao je. Vlahov je pohvalio i ravnatelje kojima su u potresu stradali vlastiti domovi, ali su se prvo pobrinuli za dobrobit svojih škola.

- Nijedan sakralni objekt na području Sisačko-moslavačke županije koji je bio pogođen potresom nije bez oštećenja. U ovom trenutku je to tako, nažalost, rekao je također Vlahov.

Obuljen Koržinek upozorila je i na neriješene imovinsko-pravne odnose te na zgrade koje ni nakon rata nisu bile obnovljene.

- Središtima grada moramo dati namjenu da bi se ponovno fokus stavio na građane, da se vrate, da ti gradovi što prije počnu živjeti, poručila je ministrica.

Majdak je rekao da je i određen broj drvoprerađivača na području Banovine pretrpio štetu. Objekti se procjenjuju, ali se i proizvodnja normalizira. Skladište za distribuciju stočne hrane upravo je u jednom od tih objekata.

- Izdvajam i jedan veliki poslovni subjekt Gavrilović koji od prvog dana prvog, pa i drugog razornijeg potresa ne prestaje s proizvodnjom, istaknuo je Majdak.

Orlić je rekao da ne znaju koliko im je učenika ostalo bez doma, ali je naveo da je 40-ak učenika izvan grada, u privremenom smještaju u toplicama, na moru, u vikendicama...

- Mi ćemo svakako napraviti sve da škola 18. krene online. Naši profesori su trenutno uključeni u različite volonterske akcije, naši domari pomažu ljudima u sanaciji kuća, rekao je Orlić. Dodao je da su spasili prijenosna računala za e-školu te da će imati nekoliko računala viška za profesore ako netko nije uspio spasiti opremu.