Ines Ivančić: 1996. zabilježeno 1000 potresa u godini

U jučerašnjem danu bilo je više od 15 potresa magnitude veće od 2 stupnja po Richteru, kazala je jutros Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

➡️
Posljedice potresa - iz minute u minutu
➡️ Medved za Dnevnik HTV-a: U idućih desetak dana imat ćemo možda i 300 novih kontejnera
➡️ Horvat: Graditi tako da se ne ponove greške iz povijesti

Na tvrdnje turskog seizmologa koji je rekao kako postoje predznaci velikih potresa, Ivančić je rekla kako se ona ne bi složila s tom tvrdnjom.

Stanovnici na potresom ugroženim područjima govore o pojavama velikih rupa na tlu, spominju se i izvori vode. Ivančić je rekla kako je to specifična pojava za tlo na kojem se nalazi područje pogođeno potresom.

Na pitanje jesmo li ikada u povijesti zabilježili ovako dugu seizmološku aktivnost Ivančić je rekla kako jesmo.

- 1996.godine je zabilježeno 1000 potresa u godini, a 1909. godine kada je postojao samo jedan seizmograf u Zagrebu, u Zagrebu je zabilježeno više od 50 značajnih potresa, rekla je i dodala kako su potresi pojave koje se očekuju.

Magnituda potresa je veličina koja opisuje oslobođenu energiju i ona je ista za svaki potres samo se mijenjaju učinci s obzirom na udaljenost od epicentra, naglasila je.

Istaknula je kako su seizmolozi od Ministarstva znanosti dobili 20-ak novih seizmografa kojima ćemo moći bilježiti podatke za sva zbivanja koji će pomoći u davanju odgovora.