Novi potres kod Petrinje, magnituda 5,0

Novi potres magnitude 5 po Richteru pogodio je u 18.01 područje kod Petrinje, objavila je Seizmološka služba Hrvatske. 

Magnituda potresa iznosila je 5,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj.

Novinar HTV-a Petar Vlahov javio se iz Petrinje za središnji Dnevnik HTV-a. Naglasio je da se vidi nova šteta te da su sve službe izašle odmah na teren. Vlahov je dodao da su neke ulice u središtu Petrinje blokirane, a posebno je šteta vidljiva na zgradi gradske uprave. Istaknuo je da je potres trajao desetak sekundi te da su se stanovnici Petrinje opet jako uplašili.

Fiket: Najnoviji potres jedan u nizu naknadnih, moglo bi ih biti još  

- Rekao bih da je ovaj potres jedan od onih u prirodnom slijedu naknadnih potresa koji slijede nakon onoga razornog potresa 29. prosinca - izjavio je za Dnevnik HRT-a seizmolog Tomislav Fiket.

Najavljivali smo, kaže, da bi moglo biti potresa preko magnitude 5, ovo je jedan od njih, moglo bi ih biti još, što ne znači da će ih biti.

- Međutim, po našim saznanjima, moglo bi ih još biti jer je to bio takav potres koji sa sobom povlači oslobađanje dodatne energije koja se i sada manifestirala ovim potresom  - naglasio je Fiket.

Pavić: Oštećeno nekoliko objekata

U novom potresu je oštećeno nekoliko objekata, na teren su odmah upućene ekipe koje pregledavaju područje, a zasad nema podataka o stradalima, doznaje se od glasnogovornika Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladena Pavića.

- Zasad su stigle tri prijave štete na objektima koji su već bili načeti, a zabilježena je šteta i na policijskoj postaji u Petrinji - rekao je Pavić. S obzirom na snagu potresa od 5,0 i trajanje od desetak sekundi štete su za očekivati, kazao je Pavić.

Posljedice potresa - iz minute u minutu

Na području Banovine i jutros su zabilježeni slabiji potresi. Seizmolozi očekuju da će se nastaviti još mjesecima.