Uz dva milijuna slučajeva, Španjolska postrožuje mjere, ali bez karantene

Španjolska je u četvrtak prešla granicu od dva milijuna slučajeva zaraze koronavirusom i lokalno uvodi strože mjere, ali središnja vlada je isključila uvođenje opće karantene, za razliku od nekih drugih europskih zemalja.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije

Prema posljednjim podacima koje su objavile vlasti, zemlja bilježi porast broja zaraza nakon blagdana krajem godine. Od početka pandemije ima 2.024.904 potvrđenih slučajeva i 51.675 umrlih.

Prema serološkom istraživanju vlade sredinom prosinca, za utvrđivanje prevalencije u stanovništvu, zaraženo je deset posto, ili oko 4,7 milijuna ljudi.
Zdravstvena situacija je "jako zabrinjavajuća", rekao je u četvrtak ministar zdravstva Santé Salvador Illa na konferenciji za novinare.

Španjolska je identificirala šezdesetak potvrđenih slučajeva britanskog soja covida-19, koji je zarazniji i zabrinjava međunarodnu zajednicu, te razmatra "puno drugih sumnjivih slučajeva", navodi ministarstvo.

Illa drži da su mjere odobrene u sklopu zdravstvenog izvanrednog stanja na snazi od svibnja dovoljne za borbu protiv pandemije, dok su Velika Britanija i Irska ponovo uvele karantene.