Hrvatska opet raspravlja o prošlosti

Jučerašnja poruka predsjednika Ive Josipovića koji se u Sarajevu ispričao za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih godina pokušavala podijeliti BiH izazvala je političku buru u BiH, ali i Hrvatskoj. Ponovno se govori o tome je li Hrvatska bila agresor u BiH i je li ovo otvoreni udarac HDZ-ovoj vanjskoj pollitici prema susjedima 90-ih godina. 

Vlada podupire poklon i odavanje počasti svakoj žrtvi, rekla je premijerka Jadranka Kosor. Dodala je da Hrvatska u Domovinskom ratu, ali i u ratu u BiH nije vodila agresivnu politiku. Podsjetila je i na Deklaraciju o Domovinskom ratu koju je Sabor donio 2000. i u kojoj jasno stoji da je taj rat bio obrambeni i pravedan. Napomenula je da Deklaracija obvezuje sve državne dužnosnike da promiču upravo takvu istinu o Domovinskom ratu. Podsjetila je da o suradnji Hrvatske i BiH u obrani od agresora govore dokumenti potpisani 1991. i 1995. te da je Hrvatska zbrinjavala stotine tisuća izbjeglica iz susjedne zemlje i da nije pitala kako se tko zove.

Govor predsjednika Josipovića u Parlamentu BiH

Potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang izjavio je da Hrvatska nikad nije dijelila BiH, nego je morala ući na njezin teritorij da bi obranila svoj, a BiH se počela dijeliti na prijedlog povjerenstva Vijeća Europe 1992. Josipovićevu ispriku kritizirao je i Josip Friščić, predsjednik HSS-a. Ako tako nastavimo, brzo ćemo doći do toga da smo u BiH bili agresori, a doma imali građanski rat. Da je bilo individualnih poteza, bilo je, ali dajmo tomu ime i prezime, rekao je.

Pozdravljam taj državnički čin, on je hrabar i odlučan, to je odlika kvalitetnih lidera. Taj čin nije bez rizika u smislu da će biti komentiran ovako ili onako, ali to je trebalo napraviti, izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Istaknuo je da je Josipović tim činom izrazio žaljenje, a posebno vrijednim smatra to što je hrvatski predsjednik danas obišao mjesta stradanja bošnjačkog i hrvatskog naroda u središnjoj Bosni. Na novinarski upit misli li da Josipovićeva isprika može poslužiti BiH kao temelj da Hrvatsku tuži za agresiju, Milanović je odgovorio negativno. 

Boro Grubišić (HDSSB) rekao je kako je Josipovićevo privatno mišljenje postalo državno stajalište. Smatra da je ovakav potez trebao biti usuglašen s Vladom i Saborom. Milorad Pupovac (SDSS) smatra da imaju krivo svi oni koji tvrde da je isprika isto što i optužnica. Isprika uvodi filozofiju pomirenja i odgovornosti i pozdravljam Josipovićev istup, istaknuo je Pupovac. 

Reakcije iz svijeta: Najjasnija poruka mira i pomirbe

Europska komisija i američki State Department pozdravili su govor hrvatskoga predsjednika. No kritizirao ga je predsjednik Ministarskog vijeća BiH Nikola Špirić. Optužuje ga da, posjećujući mjesta na kojima su stradali Bošnjaci i Hrvati, zanemaruje žrtve među Srbima.

Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski priopćila je kako smatra da isprika predsjednika Republike Ive Josipovića ujedno znači priznanje da je Hrvatska u Bosni i Hercegovini bila agresor. U Udruzi smatraju da je tom isprikom učinjena velika šteta Republici Hrvatskoj i hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, stoji u priopćenju koje je potpisala njezina predsjednica Slavica Hruškar.

I dvije hrvatske udruge iz Domovinskog rata u BiH oštro su kritizirale Josipovićev govor u državnome Parlamentu BiH. Mi organizatori otpora HVO-a u BiH i dragovoljci Domovinskog rata kao svjedoci vremena odbacujemo ispriku predsjednika Ive Josipovića kao zlonamjernu, jednostranu i povijesno netočnu, stoji u zajedničkom priopćenju Udruga organizatora otpora i Dragovoljaca i veterana Herceg Bosne.