Ana i Marko - učitelji volonteri

Još je 10 dana do početka novog školskog polugodišta, a posebno je neizvjesno kako će ono izgledati na području pogođenom potresom. Za to vrijeme i prosvjetari, osim što svakodnevno komuniciraju s učenicima i roditeljima, volontiraju. Pomažu tako i sebi i drugima.

➡️ Kontejneri i modularne kuće za Banovinu 
➡️
Pomoć i dalje neprekidno stiže
➡️ Potres oštetio vojne objekte u Petrinji  

Mladi bračni i učiteljski par Lokner iz Petrinje: Anita je učiteljica u Glini, a Marko u područnoj školi Mala Gorica. Od 29. siječnja u Petrinji nažalost ne žive - ali volontiraju.

- Rekli smo da fali konzervi, kave, četkice za zube..., govori učiteljica Anita Lokner.

- Grijalica kronično nedostaje, kaže učitelj Marko Lokner iz OŠ Dragutina Tadijanovića, PŠ Mala Gorica.

- Moja mama je volontirala cijeli moj život i od nje sam naučio što znači taj humanitarni rad i pomoć drugima, dodaje.

Pitamo ih razmišljaju li uopće u ovakvim okolnostima o novom polugodištu.

- Razmišljam kako sebe pripremiti da budem jak i čvrst za svoje učenike i da bez obzira na koji način ćemo komunicirati da od mene ne dobiju osjećaj straha ili nelagode, dodaje učitelj Lokner.

- Zbiti glave onih odgovornih i stručnih i napraviti najbolje za našu djecu tako napraviti ne samo da bude najbolje nego i najsigurnije za našu djecu, dodaje Anita Lokner.

Isto želi i ravnatelj oštećene Srednje škole u Petrinji, nastava na daljinu za učenike je opcija, ali ni administracija ne smije stati. Pokazuje nam zgradu u kojoj će biti uredi ravnatelja, tajništva njihove škole i jedne od potresom pogođenih osnovnih.

- Mi svakodnevno imamo upite što sa kopijama svjedodžbi, što za neke druge dokumente koji su ljudima važni za posao posebno u ovoj situaciji nakon potresa oko zaposlenja i želimo imati bazu, kaže ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić.

Do tada planiraju, volontiraju, ali i pružaju psihološku pomoć svojim učenicima. Situacija je preozbiljna i zato ne razumiju one koji se njome koriste u čudne svrhe.

- Najvažnije je reći ljudima da ne dolaze u grad turistički da vide razmjere katastrofe, to nam sad ne treba jer ionako se bojimo za volontere koji su tu, dodaje Marko Lokner.

Jer zamislite kako je djetetu kad vidi turista kako radi selfie pred njegovom razrušenom kućom!