SAD i dalje u šoku, FBI krenuo u lov na prosvjednike

Nakon što je američki Kongres potvrdio pobjedu Joea Bidena, Donald Trump napokon je osudio nezapamćeno nasilje i nerede u Washingtonu, ali i najavio da neće doći na Bidenovu inauguraciju. U međuvremenu preminula je i peta osoba, a FBI je krenuo u lov na prosvjednike.
➡️Slavica: Nije realno aktiviranje 25. amandmana za uklanjanje Trumpa
➡️Bandov: Amerika je obranila svoju demokraciju
➡️Pence se protivi primjeni 25. amandmana
➡️I Pelosi traži smjenu Trumpa, pljušte ostavke

Sjedinjene Države i dalje su u šoku, nakon što su Trumpovi pristaše okupirali zgradu Kongresa. Predsjednik, koji broji još 12 dana do primopredaje dužnosti, i danas poručuje kako je šokiran zbog toga što se dogodilo.

- Zgrožen sam zbog te količine nasilja, bezakonja i kaosa koji je nastao. Odmah sam reagirano, pozvao Nacionalnu gardu da osigura zgradu Kongresa i izbaci iz nje nezakonite uljeze, govori Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Ti isti nezakoniti uljezi, kako ih je nazvao Trump, do jučer su mu bili omiljeni gosti na brojnim skupovima. A danas se osjećaju ostavljeni na cjedilu.

Zbog ulaska prosvjednika gotovo bez otpora policije i zaštitara, pljušte ostavke na svim razinama zapovijedanja. FBI pokreće svoju istragu. Traže poveznice između onih koji su napadali zgradu i onih koji su je osiguravali. Istodobno, ideja o opozivu predsjednika Trumpa ima sve više zagovornika.

- Najbrži i najbolji način sprječavanja predsjednika Trumpa da ne napravi još veću štetu ovoj zemlji jest pozivanje na 25. amandman. Sve ovisi o potpredsjedniku Pencu i vladi. Kongres će odmah izglasati opoziv ako oni to zatraže, govori Chuck Schumer, čelnik demokrata u Senatu.

No analitičari tvrde, svi ti demokratski pozivi na opoziv predsjednika doneseni su u afektu, a ne kao rezultat realnog promišljanja.

- Mislim da je demokratsko pozivanje na 25. amandman unaprijed osuđeno na neuspjeh. Pa sam potpredsjednik Pence je rekao da to ne misli učiniti. Znači, zakonska osnova ne postoji, objašnjava Lawrence Douglas, stručnjak za ustavno pravo.

A nakon ministrice transporta, i ministrica obrazovanja Betsy DeVos odstupila je s dužnosti te poručila dojučerašnjem šefu:

- Nema sumnje da je vaša retorika utjecala na ove nemile događaje i za mene je to bila prijelomna točka.