Twitter suspendirao profile s kojih se širi QAnon sadržaj, Apple zaprijetio Parleru

Društvena mreža Twitter objavila je u petak da će trajno suspendirati sve profile na kojima se dijeli isključivo QAnon sadržaj.

➡️ Twitter trajno suspendirao Trumpov profil


QAnon je neutemeljena teorija zavjere koja se počela širiti u listopadu 2017. godine, kad je anonimni korisnik koji se potpisivao kao Q, tvrdeći da ima insajderska saznanja o administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, počeo objavljivati različite teorije o tajnom ratu Trumpa protiv elita koje štuju sotonu, kontroliraju svijet i trguju djecom u svrhu seksualnog iskorištavanja. S vremenom se QAnon proširio po svijetu i prilagodio teorije zavjere različitim područjima.

Nakon nereda u američkom Kongresu, u sklopu novog čišćenja Twitter je suspendirao profile Michaela Flynna i Sidneya Powella, koji podupiru Donalda Trumpa. Suspendiran je i profil Rona Watkinsa, administratora websitea 8kun, ranije poznatnog pod nazivom 8chan, lažnog "digitalnog" propovjednika u samom središtu QAnon terorija zavjere.

8chan je promijenio svoj naziv prošlog ljeta, nakon što su "bijeli supermacisti" koristili taj site za objavu manifesta uoči masovnih ubojstava, među kojima je bio i teroristički napad na šoping centar u El Pasou, u Teksasu,  2019. godine, kada je bilo ubijeno 17 osoba. 

Watkins, koji živi u Japanu, i Powell proteklih tjedana zagovarali su lažne teorije u vezi glasačkih uređaja tvrtke Dominion Voting Systems i njezine uloge u američkim izborima, a targetirali su i građane s lažnim tvrdnjama o izbornoj prijevari u SAD-u. Dominion Voting Systems u petak je podigao tužbu protiv Powella u kojoj traži odštetu od 1,3 milijardi dolara.

Suspenzije tih profila uslijedile su dva dana nakon što je Twitter blokirao Trumpov profil i upozorio da bi ta zabrana mogla postati i trajna ako Trump nastavi kršiti politiku Twittera. Trump je, naime, objavio video nakon upada prosvjednika u američki Kongres, u kojem je nastavio širiti lažne tvrdnje o izborima.

- Profili su suspendirani u skladu s našom politikom prema koordiniranoj štetnoj aktivnosti. Jasno nam je da moramo poduzeti snažnu prisilnu akciju u vezi ponašanja koje potencijalno može dovesti do šteta izvan mreže. Uzimajući u obzir obnovljenu mogućnost za nasiljem koje okružuje tu vrstu ponašanja u nadolazećim danima, trajno ćemo suspendirati profile koji su isključivo posvećeni dijeljenju QAnon sadržaja, priopćila je kompanija.

Twitter, koji se godinama odupirao pozivima da ublaži svoju platformu, nedavno je poduzeo snažniju akciju protiv teorija zavjera koje su povezane s nasiljem, ponajviše s QAnonom. U srpnju 2020. tako je uklonio 7.000 profila i ograničio brojne druge zbog blebetanja o QAnonu.

Apple zaprijetio da će ukloniti društvenu mrežu Parler iz svog App Storea

Apple je u petak zaprijetio da će ukloniti društvenu mrežu Parler iz svog App Storea ako ona ubrzo ne izmjeni svoje politike o ublažavanju sadržaja, rekao je za Reuters izvršni direktor Parlera John Matze.

Parler je društvena mreža na koju su 'izbjegli' mnogi podržavatelji američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što su im suspendirani profili na ostalim društvenim mrežama poput Twittera u sklopu politika ublažavanja sadržaja.

U pismu koje je tim za pregled sadržaja Appleova App Storea uputio Parleru, a koje je dano Reutersu na uvid, navode se primjeri u kojima se ta društvena mreža koristila za planiranje odlazaka u Washington D.C. u srijedu s oružjem, nakon što je rulja ušla u zgradu američkog Kongresa. U neredima je bilo pet poginulih, među kojima i jedan policijski službenik.

- Čini se i da se ta mreža nastavlja koristiti za planiranje i organizaciju daljnjih nezakonitih i opasnih aktivnosti, stoji u Appleovom pismu pućenom Parleru.

Apple je Parleru, društvenoj mreži koju favoriziraju konzervativci i ekstremisti, postavio rok od 24 sata da u potpunosti implementira plan ublažavanja sadržaja ili će biti izbačen iz App Storea. Iz Applea nisu htjeli ništa komentirati.

Parler je pokrenut 2018. te je postao utočište za sve ljude kojima su profili suspendirani na ostalim popularnim društvenim mrežama, uključujući Twitter i Facebook, zbog kršenja pravila tih platformi.

Ta društvena mreža sa sjedištem u Nevadi oglašava se kao alternativa glavnim društvenim mrežama na kojoj postoji sloboda govora, a ima mnogo opušteniji pristup ublažavanju sadržaja pa privlači teoretičare raznih zavjera i članove grupa koje šire mržnju.

Na toj mreži svoje profile imaju i republikanski senator Ted Cruz te čelnik republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy, kao i članovi obitelji američkog predsjednika Donalda Trumpa i njihovi surogati, koji su pozvali svoje pratitelje da migriraju s drugih mreža na Parler.