Škoro: Podržat ćemo osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro poručio je kako će podržati osnivanje istražnog povjerenstva za poslijeratnu obnovu, ali i ustvrdio da su sva prijašnja povjerenstva funkcionirala po principu "ako ne želiš da se utvrde činjenice, onda osnuj povjerenstvo".

➡️
Posljedice potresa - nove informacije

- Mi ćemo to povjerenstvo podržati jer smatramo da trebamo utvrditi činjenice. Međutim, izražavamo bojazan jer su sva povjerenstva do sada funkcionirala na način ako ne želiš da se nešto dogodi i da se utvrde činjenice, onda osnuj povjerenstvo, poručio je Škoro, koji je danas nastavio obilaziti Banovinu.

Naveo je dva razloga zbog kojih će podržati povjerenstvo.

- Da vidimo hoće li uopće vladajući prihvatiti njegovo osnivanje. I drugo, ako ga prihvate, a mislim da bi to trebalo biti u cilju svima, da vidimo koliko će učiniti da bi doznali istinu što se dogodilo, objasnio je.

Napomenuo je, međutim, kako smatra da je potrebno učiniti i određene druge radnje.

- S tim radnjama ćemo upoznati javnost vrlo brzo. Voljeli bismo da konačno netko u našoj zemlji odgovara za ono što je učinio. Kad je u pitanju obnova u sada potresom pogođenom području, tu postoji dokumentacija koja ukazuje na to tko je obavljao radove, tko je vršio nadzor, tko je bio investitor i na koji je način to sve skupa obavljeno. Mi smo suvremenici tim ljudima i mislim da bi trebali odgovarati, ali hoće li povjerenstvo to napraviti, nisam siguran, poručio je Škoro.

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka najavio je u srijedu da će predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva, nakon što su se u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji urušile ili su znatno oštećene kuće građene tijekom obnove nakon Domovinskog rata.

Čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osvrnuo se i na apel Udruge Glas poduzetnika zbog produljenja mjera koje pogađaju poduzetnike, ponajprije u ugostiteljskom sektoru.

- Radi se o milijardu kuna prihoda koji su mogli biti generirani samo u zadnjih mjesec i nešto dana. Advent je uvijek, božićni i novogodišnji praznici, vrijeme kad se više troši. To je jedna iracionalna odluka zbog toga što ti ljudi s jedne strane na terenu, ovdje, dnevno podijele tisuće obroka, kuhaju i u direktnom su kontaktu. S druge strane, država koja je donijela vrlo rigorozne epidemiološke mjere o kretanju, te mjere je ukinula u trenutku kad se dogodila ova katastrofa, rekao je.

Normalno je, kaže, da se ugostiteljski ceh buni zbog dvostrukog mjerila koje stalno vlada kad je u pitanju Stožer, Vlada i odnos prema epidemiološkim mjerama.

Škoro je obilazak Banovine započeo posjetom skladištu Domovinskog pokreta u Kutini, gdje volonteri danas distribuiraju pakete s hranom, odjećom i ostalim potrepštinama.

Domovinski pokret, poručio je Škoro, na terenu je podijelio oko 1200 tona hrane i higijenskih potrepština. Pomoć, kaže, i dalje stiže, no dio donatora želi raditi isključivo preko Domovinskog pokreta, a primjer je pomoć od milijun eura koja je neki dan stigla iz Austrije.