Plodna Baranja za razrušenu Banovinu

Pomoć ljudima postradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji stiže sa svih strana. Ne samo što stižu kontejneri, kamp kućice, hrana, najloni, crijep, razne potrepštine, nego i hrana za stoku.

➡️ Dražin Lovrec za Dnevnik HTV-a: Ne možemo reći koliko će trajati obnova
➡️ Hodak o Petrinji za Dnevnik HTV-a: Bio je lijep grad, nije bio savršen, sad je ruševina
➡️ Težak život u ranjenoj Banovini 
➡️ Horvat: Krećemo u brzu obnovu Hotela Panonija za smještaj 160 ljudi 


Mnogo stočara na Banovini, naime, ne želi i ne napušta stoku, a nemaju ni silaže i sijena jer su im štale i sjenici srušeni. I baranjski poljoprivrednici organizirali su se i prikupili pomoć.

Teško im je, kažu, gledati tamošnje stočare dok se nadljudskim naporima bore kako bi spasili ne stoku, nego blago od kojega žive. Prikupili su tone stočne hrane, a šlepere pomoći pune i poljoprivrednici u brojnim drugim slavonskim selima.

- Mi radimo ovdje, ne pravimo ni eksere ni cipele, mi proizvodimo pšenicu kukuruz, ječam. Ono što je malom čovjeku potrebno. Onaj koji sjedi kraj svoje štalice srušene i kraj svoje kravice i plače i gleda u nebesa tim ljudima sad krećemo, rekao je Petar Pranjić, Novi Čeminac.

- Stavio sam sve svoje imanje na raspolaganje, imovinu, kuću, sve što imam. I primit ću obitelj. Što drugo? Srce puca vjerujte, dodaje.

Plodna Baranja - za razrušenu Banovinu. Seljak za seljaka. Pomoć se prikuplja u svakom selu.

- To je prvi korak što radimo. Sljedeći korak je u koordinaciji s Poljoprivrednom komorom, s Ministarstvom. Ići ćemo s  direktnom pomoći u izgradnji nadstrešnica, sjenika, štala pa i nabavu junica. Naš interes je da svoje kolege seljake zadržimo dole na tim prostorima. Nisu sami i neće ostati sami. Pružamo sve od sebe da im damo da se ne rasele da ta stoka ne završi po klaonicama za 2, 3 kune interventnim  otkupom, naglašava Pranjić.

Svaki se dan pune kamioni. Već je spremno više od 50 tona poljoprivrednih kultura. Namijenjenih za hranidbu stoke. A bit će i više.

- Moramo se brinuti i za njih, moramo im osigurati hranu.  Ovo je jedan vid pomoći za te životinje koje su tamo. Da se pomogne ljudima da ih mogu prehraniti, da ne stradavaju, ne pate zbog naše nebrige o njima, rekao je Vinko Kovačev iz Topolja.

Prva je pošiljka već stigla na Banovinu. Ondje će se vidjeti što je poljoprivrednicima još potrebno.

- Mi konkretno šaljemo kukuruz i ječam što je namijenjeno  stoci te se nadamo se da će im dosta pomoći, govori Zvjezdan Martinov iz Draža.

- Ovo je sad za prvu ruku, a kad bude trebalo, sigurno ćemo priskočiti ljudima kao što su nama nakon rata ljudi, rekao je Kovačev.

A znaju Baranjci kako je ostati bez svega. Iskusili su to prije 30 godina. No ovo je, kažu, gore.

- Svi ljudi su spremni pomoći i svi žele pomoći. Ne vrijedi ni puno stalno slati. Trebat će možda opet za 10 dana poslati, mjesec dana zato što ne vrijedi poslati sve odmah. To je previše, naglašava, Ivica Demhart iz Duboševica.

Do tada će stočna hrana stajati u baranjskim silosima. I čekati isporuku. Jer na potresom pogođenom području nemaju je gdje skladištiti. A spremna je i slama koja će se odvoziti izravno na farme. To je, kažu, najmanje što u ovom trenutku mogu učiniti za one koji i inače imaju - manje.

- Ovo je plodnija zemlja, a tamo su brda. Sigurno je ovdje puno veći prinos, naglašava Demhart.

Pa će svoj urod podijeliti s prijateljima s Banovine. Zbog katastrofe koja im je u trenutku uzela sve što su cijeli život stvarali.

- Ja ih molim ne ostavljajte ognjište, svoju životinju. To je naš život. Mi ništa nema drugo osim toga. Molim i ostale građane RH da ne zaboravimo te ljude, rekao je Pranjić.

Koji ovaj put, unatoč trudu, ne mogu sami. I još će im dugo trebati pomoć. To više jer je šteta na gospodarskim objektima golema. Uništeni su i strojevi i mehanizacija, a ustanovljena je i šteta na poljoprivrednim površinama.