Štrajk slovenskih policajaca mogao bi izazvati probleme na granici

Slovenska policija kreće u ponedjeljak u bijeli štrajk koji bi se mogao odraziti na odvijanje prometa na graničnim prijelazima s Hrvatskom, objavio je policijski sindikat.

Štrajk počinje u 7 sati i trajat će do opoziva, priopćio je Policijski sindikat Slovenije (PSS).

Sindikalci su nezadovoljni jer nije realiziran dogovor s bivšom vladom po kojem je nekim kategorijama policijskih službenika trebala porasti plaća. 

U PSS-u tvrde da je sadašnja vlada poništila taj dogovor zakonom donesenim u rujnu ove godine, bez konzultacija sa sindikatom.

- S obzirom na zakonske  restrikcije za štrajk policijskih djelantika i trenutne epidemiološke prilike, moramo biti svjesni da će štrajk dugo potrajati i da se moramo pobrinuti za svoje zdravlje. U postupcima budimo temeljiti, građane i strance pri tome trebamo upoznati s razlozima našeg štrajka i objasniti da on nije usmjeren protiv njih nego protiv vlade i njene arogancije, te da ćemo se  unatoč štrajkaškim aktivnostima  pobrinuti za njihovu sigurnost i sigurnost imovine, priopćio je PSS.

Slovenski mediji navode kako se očekuje da će se štrajku pridružiti oko 5000 policijskih službenika. U štrajku neće sudjelovati manji konkurentski sindikat, Sindikat policije Slovenije.