Slavica: Već u srijedu glasanje o opozivu Trumpa

Već u srijedu možemo očekivati glasanje o opozivu predsjednika Donalda Trumpa. Tri demokratska zastupnika ispred Odbora za pravosuđe u ponedjeljak su predstavila rezoluciju, jedinu točku po kojoj traže opoziv Trumpa - optužuju ga za poticanje na pobunu protiv države nakon što su njegove pristaše prošli tjedan napali Kongres pri čemu je smrtno stradalo petero ljudi, rekla je HRT-ova reporterka Branka Slavica javljajući se iz SAD-a za središnji Dnevnik.

➡️ Merkel i Francuzi podržali Trumpa u vezi s Twitterom
➡️ Posljednji dani predsjednika Trumpa sve kaotičniji
➡️ Trump ide prema drugom 'impeachmentu'


Rezoluciju podupire 210 demokratskih zastupnika. Demokrati imaju dovoljno ruku u Kongresu da opozovu Trumpa. Bude li prijedlog usvojen, Trump bi postao jedini predsjednik u američkoj povijesti koji je dva puta opozvan u donjem domu parlamenta.Što se tiče smjene Trumpa, Demokrati su i tu proaktivni. U ponedjeljak su predstavili rezoluciju kojom od potpredsjednika Pencea traže da u roku od 24 sata aktivira 25. amandman američkog Ustava i zajedno s ostalih osam članova Kabineta smijeni Trumpa jer nije  stanju obnašati predsjedničku dužnost.

Republikanci nisu danas pristali na jednoglasno glasanje o toj rezoluciji u Kongresu. U utorak se očekuje glasanje i teško da će ta rezolucija proći u Kongresu, dodaje Slavica.


Krug se simbolički zatvara

Deseci ljudi koji su napali policajce, krali računala i razbijali prozore na Capitolu uhićeno je zbog sudjelovanja u nasilju i otvoreno je 25 istraga zbog domaćeg terorizma.

Trump je nakon napada objavio video poruku u kojoj je pomirljivo potvrdio da će nova administracija preuzeti dužnost 20. siječnja, ali se nije pojavio u javnosti. Twitter i Facebook suspendirali su mu profile zbog rizika od poticanja na nasilje.

Republikanci koliko god bili ljuti na svog lidera stranke nisu skloni drastičnim rješenjima. Predsjednik Trump posljednje dane mandata nastavlja kao da se ne događaju velike stvari u Americi, planira nekliko pomilovanja i odlikovanja te planira odlazak na granicu Meksika i SAD-a. Krug se simbolički zatvara, mandat je počeo obećanjem o ogradi na granici, a završava ogradom koja je podignuta oko američkog Kongresa.

Smjena ili opoziv?

Poredani na washingtonskoj Ustavnoj aveniji, policajci odaju počast kolegi koji
je u bolnici podlegao ozljedama zadobivenima u okršajima s razularenim Trumpovim pristašama na Capitol Hillu. Iza njih američka zastava na zgradi Kongresa na pola koplja, prema uputi Nancy Pelosi. Spuštena je i na Bijeloj kući, koju mnogi ovih dana nazivaju kućom duhova iz koje bježi tko god stigne.

- Najbolje za našu zemlju jest da predsjednik Trump da ostavku i ode iz Bijele kuće što prije. Svjestan sam da to nije realno, ali bilo bi najbolje. Čini se da ne postoji politička volja i konsenzus vezano za aktiviranje 25. članka Ustava, a za proceduru opoziva ionako nema dovoljno vremena zbog skore inauguracije novog predsjednika, kaže Pat Toomey, republikanski senator iz  Pennsylvanije.

Dok s novinarima ponovno prolazi dan kada je rulja oskvrnula simbol američke demokracije, čelična dama američkog Kongresa ne odustaje - Trump mora otići što prije.

- Može sam sebe pomilovati samo kada je riječ o kaznenim djelima na federalnoj razini, ne i na razini savezne države, smatra Nancy Pelosi, predsjednica predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Na pitanje postoji li mogućnost da nakon svega ne bude osuđen, da prođe bez pravnih posljedica i da se opet kandidira za američkog predsjednika, Pelosi odgovara:

- Ta mogućnost i jest jedan od motiva svih onih u Kongresu koji zazivaju Trumpov opoziv.
Iz najmnogoljudnije američke savezne države Kalifornije stiže, pak, usporedba američkih ultradesničara s nacistima i poziv republikanskog veterana na potporu Bidenu.

- Predsjednik Trump pokušao je preokrenuti rezultate poštenih izbora. Pokušao je izvesti državni udar zavevši ljude lažima. Moj otac i naši susjedi u Austriji također su 1930-ih bili zavedeni lažima, ja znam kamo takve laži vode. Predsjednik Trump je posrnuli vođa, poručuje Arnold Schwarzenegger, bivši republikanski guverner savezne države Kalifornije.

Nakon što je, pak, Twitter zauvijek izbacio Trumpa sa svoje platforme zbog širenja jezika mržnje, teorija urote i laži, te mu oduzeo najdražu igračku, vrijednost dionica te društvene mreže izlistane na njemačkoj burzi pala je za 8 posto.

- Pravo na slobodu mišljenja jedno je od osnovnih prava. Ono se može propitivati zakonski, a ne odlukom pojedinih društvenih mreža. S te točke gledanja, trajnu suspenziju Twitter-računa aktualnog američkog predsjednika kancelarka Merkel smatra problematičnom, kaže Steffen Siebert, glasnogovornik njemačke vlade.

Za Trumpom je doista crni vikend. Njegov golf-klub u New Jerseyu izbačen je iz rasporeda golferskog prvenstva za sljedeću godinu, uz obrazloženje da bi održavanje turnira ondje negativno utjecalo na imidž krovne organizacije najboljih američkih igrača.