Pokretanje gospodarstva - veliki izazov

U sisačkoj Zlatnoj igli Sisciji radi samo dio pogona. Većina radnika iz susjedne je Petrinje. Među njima je i Fikreta.

- Mislim da smo se ipak sada smirili. Ja sam na svu sreću dobro prošla, moja kuća nije srušena. Ja jesam iz Petrinje, ali kuća mi je dobro, pa sam možda i psihički stabilnija i odmornija, govori Fikreta Rakas, zaposlenica Zlatne igle Siscije. 

Boje se za radna mjesta, jer posla je i prije potresa bilo malo. Prihodi su im pali za 80%, narudžbe su upola manje, a oprema je u potresu oštećena. 

- Ovog trenutka nemamo programa, ne znamo što ćemo. Teško je govoriti da je firma pred likvidacijom ili otpuštanjem 200 radnika u ovoj krizi, ali je teško i govoriti što će se dogoditi u smislu opstanka i razvoja, ističe Milan Stojanović, predsjednik Uprave Zlatne igle - Siscije. 

Brojni obrtnici u potresu su izgubili svoje poslovne prostore. I dio tiskare Darka Klobučara dobio je crvenu naljepnicu. Zahvaljujući donaciji obrtnika iz Karlovca preselit će se u kontejner. No strahuje od onoga što slijedi.

- Zbog toga što smo u ovih 14 dana primijetili da dolazi do egzodusa ljudi i obrti i poslovni subjekti nemaju gdje raditi nema poslovnih prostora, govori Darko Klobučar, obrtnik iz Siska.

Svi pogođeni potresom mogu zatražiti pomoć države putem mjere za očuvanje radnih mjesta. 

- Oni mogu dobiti 4000 kuna, plus doprinosi na plaće za sve djelatnike koji su spriječeni na bilo koji način da rade u tim tvrtkama ili pogonima, ako su im oštećeni prostori ili oprema, ili ako im djelatnici ne mogu dolaziti na posao jer su izmješteni i rade na svojim kućama, ističe Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, soc. politike i obitelji.

Uskoro počinju i javni radovi kojima će se zaposliti 500 ljudi. 

- Ideja je da mjera javnih radova dakle koja bi zaposlila dodatno ljude i pomogla jedinicama lokalne samouprave u saniranju šteta na komunalnoj infrastrukturi bude na snazi od 1.2., objašnjava Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ministri najavljuju povoljne kredite putem HBOR-a i HAMAG-a te natječaje na kojima će imati prednost. 

- U sljedeća dva tjedna otvorit ćemo natječaj za opremanje odnosno popravak postrojenja u vrijednosti 10 milijuna kuna govorim o Ministarstvu gospodarstva i kojim ćemo moći asistirati onim najmanjima prije svega govorim o nekoliko stotina obrtnika, govori Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Nakon veljače moći će iskoristiti i mjeru skraćenog radnog vremena. No najveći izazov bit će zaustaviti iseljavanje radnika, koji više nemaju vremena čekati gospodarski oporavak ovog kraja.