EK upozorava države članice da ne nabavljaju cjepivo same

Povjerenica Europske komisije za zdravstvo Stella Kyriakides upozorila je u srijedu države članice EU-a da ne pokušavaju sklapati zasebne ugovore o nabavi cjepiva jer su zajedničkim dogovorom to pravo prenijeli na Komisiju.

➡️ Beroš: Realno moguće do kraja ožujka procijepiti milijun građana 
➡️ Đikić: Naši brojevi danas najvjerojatnije ne pokazuju realnost
➡️ Sve o koronavirusu 

- Dopustite mi da vas podsjetim da ste odobravanjem sporazuma o delegiranju pregovora o nabavi cjepiva Europskoj komisiji prihvatili da nećete pokretati vlastite postupke nabave cjepiva s istim proizvođačima, rekla je povjerenica Kyriakides ministrima zdravstva država članica koji u srijedu putem video-veze razgovaraju o zdravstvenoj situaciji u EU-u.

Države članice EU-a dale su u lipnju prošle godine mandat Europskoj komisiji da u njihovo ime pregovora i zaključuje ugovore o nabavi cjepiva. Proteklih dana dosta je prašine podigla objava Njemačke da je zaključila bilateralni ugovor s BioNTechom i Pfizerom o nabavi dodatnih 30 milijuna doza. Isto tako, Cipar je pokušao zaključiti sporazum s Izraelom o nabavi cjepiva.

Europska komisija je do sada potpisala ugovore o nabavi cjepiva od šest različitih proizvođača, od kojih su dva već dobila odobrenje za uporabu, Pfizer/BioNTech i Moderna. Cjepivo se raspodjeljuje državama članicama sukladno njihovom udjelu u ukupnom stanovništvu EU-a. Preliminarni razgovori zaključeni su još dvije tvrtke - Novavax i Valneva.

Reuters je objavio da je američka tvrtka Johnson&Johnson objavila je da će vjerojatno aplicirati za odobrenju u EU-u u veljači. EU je naručila 200 milijuna doza od te tvrtke i ima opciju naručiti još toliko. Cjepivo J&J prima se u jednoj dozi, za razliku od dva već odobrena za koja su potrebne dvije doze.