Sović: Hrvatskoj treba još stotinjak seizmografa

Mobilnih pultova sada imamo dovoljno, ali nam nedostaje uređaja za stalne postaje. Turska npr. ima preko 1100 seizmoloških postaja i seizmografa. Mi ih imamo 17 i treba nam njih još stotinjak, kazao je u Studiju 4 seizmolog Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu Ivica Sović.

➡️
 Posljedice potresa - iz minute u minutu
➡️ Novi potres od 3,2 prema Richteru zatresao Banovinu

Nova oprema koja je jučer stigla na PMF bit će dio mobilnog 'poola' i u slučaju jačeg potresa ići u blizinu epicentra kako bi se prikupljali novi podaci. Najavio je kako se očekuje i nabava uređaja za stalne postaje. Razlika između seizmografa i akcelerografa je ta što seizmograf bilježi slabe vibracije, a akcelerograf je dizajniran tako da preživi jaki potres i zabilježi sve što je taj potres napravio.

- Jako puno opreme, povlači i potrebu za puno ljudi. Zasad imamo samo osam seizmologa, jednog tehničara i jednog informatičara. Uređaji koje sad imamo jako su osjetljivi, digitalni su, osjetljivi su i na mjunje i gromove. Kad vam prođe ciklona preko Jadrana - tri četiri postaje su van upotrebe. Uređaji se šalju na popravak koji traje i do šest mjeseci, dodao je.

- Zasad imamo samo osam seizmologa, jednog tehničara i jednog IT-evca, kazao je te dodao kako o broju radnih mjesta odlučuje dekan, rektor pa ministar i to dugo traje, naglasio je. Nada se da će se situacija promijeniti.