Dumbović: Trebamo sustav, struku i rokove

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović poručio je da potresom pogođenom području više ne trebaju volonteri već sustav koji će funkcionirati te stručni timovi koji će u zadatim rokovima vršiti pregled oštećenih objekata.

- Statičari su odradili jedan dio posla i mogu reći svima njima koji su volontirali veliko hvala, nama više ne trebaju volonteri u tom smislu nego mi trebaju ljudi koji će dobiti posao, koji će biti plaćeni i koji će na neki način imati rokove, rekao je Dumbović nakon posjete francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yves Le Driana.

U gradu Petrinji je, po njegovim riječima, obavljeno tek nešto više od šest tisuća pregleda od potrebnih 13.000. Poručio je da preporuke koje danas donosi Vlada moraju imati posebne poruke i okvire u kojima će biti postavljena struka.

- Pitanje svih pitanja je - je li ono što je crveno crveno i je li ono što je žuto postalo malo žuće, ili crvenije", kazao je, dodavši kako velik problem predstavljaju slučajevi poput kuće s crvenom naljepnicom zbog koje su susjedne kuće neupotrebljive. Poručio je da su im važni i gospodarski objekti koji su "ključ cijele priče i ključ svega od čega grad može živjeti".

Izvijestio je da se novac od države troši na elementarne stvari potrebne ljudima, od dovoza materijala do nabave dimnjaka, pri čemu prioritet moraju dati objektima koje se može brzo obnoviti.