U nekim školama odgoda i do dva tjedna

Tri dana do početka novog polugodišta. Nekoliko škola već je tražilo odgodu, a od ponedjeljka s nastavom neće krenuti ni učenici nižih razreda u Sisku. Srednjoškolski ravnatelji Varaždinske županije otvaraju dom za sve koji želi doći u te krajeve na nekoliko mjeseci i od tamo pratiti nastavu u svojim školama.
➡️ Varaždinska bolnica zatržila da bude druga COVID bolnica u Hrvatskoj
➡️ Fuchs: Od početka nastave izuzeti dijelovi Sisačko-moslavačke županije

- Neće biti niti nastave na daljinu prvih 2 tjedna broj škola nije do kraja definiran, jer dolaze na prijedlog osnivača, kaže Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

- U dogovoru s ravnateljima, stožerom Civilne zaštite idemo od škole do škole ovisno o okolnostima kojih su razmjeri šteta, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Tu su i traume, strah djece, ali i odraslih. Malo manje od 2 tisuće učenika privremeno ne boravi na tom području, kao ni 211 osoba iz školskog sustava. Nedostaje računala za učenje i rad.

- Računalne opreme fali za njih 1167, kaže ministar Fuchs.

Iako je Grad Sisak napravio velike napore da omogući početak nastave 18. siječnja 2021. za prve do četvrte razrede, kao i u ostatku Hrvatske, zbog odluke Vlade RH da učiteljima osigura 10 dana plaćenog dopusta nastava se neće moći organizirati. Naime, mnogi učitelji su zatražili plaćeni dopust od 18. siječnja tako da je teško ili nemoguće organizirati nastavu.

Upravo kako bi učenicima osigurali uvjete kakve trebaju imati da bi kvalitetno nastavili školovanje, srednjoškolski ravnatelji Varaždinske županije organizirali su se i pozivaju učenike s tih područja.

- U ovom trenutku imamo 120 obitelji koji su spremni primiti učenike, potvrdila je Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

Pritom žele da ti učenici nastavu svojih škola prate na daljinu, a ne da se ispišu i trajno presele k njima.

- Mi to ne želimo, mi ih ne želimo odvojiti od obitelji, niti ih raseliti mi samo želimo pomoći u ovom prijelaznom razdoblju od nekoliko mjeseci, pojašnjava Grđan.

Žele da upravo takva informacija dođe do njih. Nude pomoć i podršku, o mirnijem snu da i ne govorimo.