Kosor smiruje loptu

Predsjednik Republike Ivo Josipović oštro je reagirao na napade vrha HDZ-a zbog svojeg govora u parlamentu BiH te reakciju premijerke Jadranke Kosor na to.

Ako premijerka smatra da sam ovim potezom prekršio Ustav, onda neka u skladu s propisima provede proceduru preispitivanja odgovornosti predsjednika Republike, ali ako se pokaže da nisam prekršio Ustav, onda tražim da premijerka podnese ostavku, izjavio je za portal Seebiz.

Vidim nespremnost da se prepoznaju i loše strane politike iz devedesetih godina, što i danas negativno utječu na naš narod, onaj u Hrvatskoj i onaj u BiH. Bilo bi mudro da je Vlada bila ta koja je potakla pomirenje, rekao je Josipović.

Nikada nisam rekla da ću pokrenuti takvu inicijativu, ali svakako je činjenica da predsjednik Republike od mene ne može tražiti ostavku jer nema osnove ni ovlasti za to. Sa sigurnošću mogu reći da prijevremenih izbora u Hrvatskoj neće biti, komentirala je premijerka Jadranka Kosor Josipovićevu izjavu za HTV.

Pozvala je Josipovića da sjednu za stol i razgovaraju. Mislim da bi bilo jako dobro da si ne šaljemo poruke preko medija. Naime, vjerujem kako bi, da smo razgovarali prije njegova govora u Sarajevu o sadržaju tog govora, sada bilo manje tema za raspravu, rekla je Kosor za Hinu.

O odgovornosti predsjednika Republike odlučuje Ustavni sud, i to dvotrećinskom većinom svih sudaca. Kada bi se Kosor odazvala pozivu na odmjeravanje snaga, morala bi to sprovesti kroz Sabor koji je jedini mjerodavan za pokretanje pitanja odgovornosti predsjednika.

Za to bi joj trebala dvotrećinska većina svih zastupnika. Da bi joj to i uspjelo, morala bi dobiti i glasove zastupnika SDP-a, što se ipak čini nemogućom misijom.